Zemiakové placky patria medzi obľúbené jedlá mnohých z nás. Ich chrumkavá kôrka a lahodný zemiakový stred nás dokážu potešiť kedykoľvek.
Tradične ich pripravujeme na oleji, no existuje zdravšia alternatíva, ktorá je rovnako chutná – s minimom tuku, rúre.
Budete možno prekvapení, ale s naším receptom sú placky aj napriek príprave v rúre chrumkavé a fantasticky chutné. Navyše si ich môžete dopriať aj na diéte.
Prečo sú lepšie pečené zemiakové placky?
Pri pečení v rúre sa používa výrazne menej oleja ako pri vyprážaní, čo výrazne znižuje celkový obsah tuku v jedle.
Pečené zemiakové placky sú ľahké a diétne pretože neobsahujú veľké množstvo nasiaknutého oleja.
Pri vyšších teplotách pri vyprážaní sa môžu niektoré vitamíny a minerály v zemiakoch strácať.
Aj keď sa to môže zdať prekvapujúce, zemiakové placky pečené v rúre môžu byť rovnako chrumkavé ako tie vyprážané. Stačílen poznať ten správny recept.
Potrebujeme:
3 ks strúhané nahrubo zemiaky
2 PL syr čerstvý
1 strúčik cesnak
1 ČL vňať petržlenová
0,5 ČL olej alebo Ghee
Na podávanie:
Kyslá smotana
Strúhaný syr
Postup:
Očistené zemiaky nastrúhame na hrubo.
Pridáme nahrubo nastrúhaný syr, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať.
Ak máme slaný syr, soliť už nemusíme.
Všetko premiešame a polievkovou lyžicou kladieme ploché kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom alebo Ghee.
Pečieme 30 minút na 180°C.
Podávame teplé, ja som mala sterilizované paradajky ako prílohu.
Ja zvyknem pred podávaním ešte potrieť kyslou smotanou a posypať syrom.
Placky sú dokonca lepšie ako vyprážané zmizli rýchlosťou blesku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)