Ako pridať smotanu do omáčky, aby sa nezrazila? Funguje na to jednoduchý TRIK!

Stačí poznať niekoľko jednoduchých trikov a vaše omáčky budú vždy dokonalé.
[mashshare]

Smotana dodáva omáčkam krémovú textúru a lahodnú chuť, no mnohí kuchári sa boja, že sa im pri varení zrazia.

 

 

Nie je to však žiadna veda! Stačí poznať niekoľko jednoduchých trikov a vaše omáčky budú vždy dokonalé.

Prečo sa smotana zrazila?

Smotana sa najčastejšie zrazia v dôsledku príliš vysokej teploty alebo pridaním do príliš kyslého prostredia.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kyselina mliečna v smotane sa pri vysokých teplotách alebo v kyslom prostredí denaturuje a spôsobuje zrážanie.

Overené triky, ako zabrániť zrazeniu smotany:

Teplota je kľúčová:

 

 

Smotanu pridávajte do omáčky až tesne pred dokončením varenia, keď je omáčka už teplá, ale nie vriaca.

Pred pridaním smotanu v dostatočnom predstihu vyberte z chladničky, aby nebola príliš studená – teplotný „šok“ môže často viesť k zrazeniu omáčky.

Ak chcete mať istotu, že sa omáčka nezrazí najskôr si odložte trochu teplej omáčky do misky, pridajte k nej smotanu a dobre premiešajte. Až potom zmes vlejte späť do hrnca.

Pridajte cukor:

 

 

Ďalším trikom je pridať do smotany trochu cukru, vďaka tomu sa akákoľvek smotana v omáčke už nezrazí. 

Neutralizácia kyslosti:

Ak je vaša omáčka príliš kyslá, môžete pridať štipku sódy bikarbóny. Tá neutralizuje kyslosť a zabráni zrazeniu smotany.

Ocot až na koniec: Ak používate ocot, pridajte ho až tesne pred koncom varenia a nechajte ho krátko povariť. Potom pridajte smotanu.

Hladká konzistencia:

 

 

Pri pridávaní smotany neustále miešajte omáčku, aby sa smotana rovnomerne rozptýlila a nevznikli hrudky.

Šľahačka namiesto smotany:

Ak sa obávate zrazenia, môžete použiť šľahačku. Tá je menej náchylná na zrážanie.

Ďalšie tipy:

Použite kvalitnú smotanu s vyšším obsahom tuku.

Ak zahusťujete omáčku múkou, uistite sa, že je dobre rozmiešaná a nevzniknú hrudky.

Neponáhľajte sa a postupujte pomaly.

Kedy pridať smotanu?

 

 

Krémové polievky: Tesne pred podávaním.

Omáčky k mäsu: Na záver varenia, aby sa chute spojili.

Omáčky k cestovinám: Približne 2 minúty pred koncom varenia.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes