Vianoce u nás voňajú po škorici, klinčekoch a domácich závinoch. Túto vôňu si pamätáme z detstva, keď sme s napätím očakávali, kedy sa z rúry vyberie ten najvoňavejší makový alebo orechový závin.
Práve tieto tradičné sladkosti patria neodmysliteľne k Vianociam a vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru. Poďte si s nami pripomenúť túto krásnu tradíciu a naučte sa pripraviť doma dokonalé vianočné záviny!
Potrebujeme:
Cesto:
90 dkg polohrubá múka
25 dkg margarín
12,5 dkg bravčová masť
10 dkg práškový cukor
2,5 dkg droždie
1 dkg soľ
2 ks žĺky
1 dl smotana
2 dl studená voda
Maková plnka:
42,5 dkg mletý mak
25 dkg cukor
7,5 dkg strúhanka
2,5 dl voda
5 dkg hrozienka
citrónová kôra
mletá škorica
Orechová plnka:
42,5 dkg mleté orechy
25 dkg cukor
7,5 dkg strúhanka
2,5 dl voda
5 dkg hrozienka
citrónová kôra
mletá škorica
Na potretie:
žĺtok
bielok
Postup:
Zo všetkých ingrediencií spracujeme cesto (z droždia nemusíte robiť kvasok).
Cesto zozdelíme na 6 častí a dáme do chladničky min. na 20 minút.
Kým cesto odpočíva v chlade, pripravíme si náplne. V oboch prípadoch postupujeme rovnako:
Z vody a cukru uvaríme sirup. Všetky ostatné prísady na makovú plnku zmiešame v miske. Následne zalejeme uvareným sirupom.
Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Rovnako postupujeme v prípade orechovej plnky.
Po vychladnutí každú plnku rozdelíme na 3 časti (budeme mať 3 orechové a 3 makové).
Po 20 minútach cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme do obdĺžníka (20x25cm).
Naplníme makovou a orechovou plnkou. Zabalíme do závinu a potrieme žĺtkom a necháme stuhnúť. Keď je stuhnutý, potrieme s bielkom.
Valčeky necháme cez noc odležať na studenom mieste. V’daka tomu nám vznikne na povrchu mramorový vzor.
Ráno popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 25-30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)