Maslo je základným produktom v našej kuchyni. Natierame si ho na chlieb, robíme z neho koláče a rôzne jedlá. Zvlášť počas predvianočných príprav v našich chladničkách nemôže chýbať.
Ako však spoznáte skutočné maslo? Existuje na to osvedčený trik, ktorý odporúčame.
Je toto skutočné maslo?
V potravinách a supermarketoch nikdy nechýba maslo. Regály sú plné tohto produktu od rôznych výrobcov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ceny masla sú rôzne, no na kocku tohto produktu musíme väčšinou minúť veľa a jeho ceny každým rokom narastajú. Každá tyčinka masla vyzerá podobne, avšak len na prvý pohľad.
Treba však zdôrazniť, že nie každý takýto výrobok je maslo. Ak čítame etikety, dozvieme sa, koľko tuku daný výrobok obsahuje.
Môže sa ukázať, že nemáme dočinenia s maslom, teda produktom z mliečneho tuku, ale len s rastlinným maslom, čo je vlastne margarín.
Tiež môže ísť o živočíšny produkt s prídavkom rastlinných olejov.
Pozorne čítajme etikety
Pri nákupe sa oplatí nájsť si chvíľku a prečítať si, čo je napísané na etikete. Vďaka tomu zistíme, či ide o pravé maslo alebo jeho napodobeninu.
Čo nám umožňuje určiť, že máme do činenia s maslom? Stanovujú to prísne normy Európskej únie.
Štítok na obale je vyhlásením výrobcu. Zistíme, koľko mliečneho tuku výrobok obsahuje. Maslo musí obsahovať 80 až 90 % mliečneho tuku.
Voda musí byť obmedzená na 16 %, vrátane sušiny bez tuku 2 %. Maslo je maslo, keď spĺňa tieto požiadavky. Ak sa v zložení medzi tukmi napríklad nachádza aj olej, tak je jasné, že časť masla tvorí menej kvalitný margarín či iná olejová zložka. Takéto maslo radšej vráťte do regálu.
Koľko stojí maslo?
Skutočné maslo neobsahuje žiadne rastlinné prísady. Preto je po vybratí z chladničky tvrdé a po určitom čase zmäkne.
Skutočné maslo obsahuje iba prírodné farbivá a soľ. Pri nákupe sa mrknite na etiketu a hneď budete vedieť, či máte dočinenia so skutočným maslom alebo rastlinným produktom.
Ceny masla sa líšia. Obchody s potravinami však často predávajú maslo v akcii. Potom si môžeme kúpiť niekoľko kociek za atraktívnu cenu.
Čo s maslom, ktoré máte doma? Ako rýchlo spoznať napodobeninu?
Pri topení kvalitného masla (v hrnci na ohni) by sa na povrchu nemali spraviť olejovité škvrny ani bublinky.
Kvalitné maslo sa topí pomalšie a jednotne. Nekvalitné maslo je viac mastnejšie s viditeľnými olejovými škvrnami na povrchu.
Sledujte aj jeho krájanie. Ak doň nôž zapichnete a len ťažko ho z neho vyťahujete, pretože je extrémne tuhé, tak môžeme hovoriť o poctivom masle, ktoré obsahuje len kvalitné zložky. Falošné maslo sa krája veľmi ľahko a nôž ním prechádza bez najmenších problémov.
Najjednoduchšou metódou na kontrolu kvality je zohriať lyžičku masla v menšom hrnci.
Ak sa maslo okamžite rozpustí a získa tmavohnedú farbu, potom ide o čistý produkt.
Ak má svetložltú farbu, nie je pravý. Taktiež si pri topení masla na ohni všímajte, či sa nezačnú robiť na vrchu olejové škvrny či bublinky.