Túžite po domácom, chutnom a zároveň elegantnom zákusku? Žerbó roláda je práve pre vás!
Táto klasická maďarská špecialita si získala srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Kombinácia jemného cesta, lahodnej orechovej plnky a voňavej marmelády vytvára neodolateľné spojenie chutí. Poďte s nami pripraviť si túto dobrotu doma!
Potrebujeme:
Cesto:
200 ml vlažné mlieko
7 g droždie sušené
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
350 g múka polohrubá
100 g zmäknuté maslo
75 g cukor kryštálový jemný
1 ks vajce
Náplň:
300 g (alebo mleté orechy) posýpka orechová
250 g domáca marmeláda (lekvár)
1 PL (alebo rum) brandy
Poleva:
250 g čokoláda na varenie
75 ml olej
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások: vo vlažnom mlieku rozmiešame suché droždie a lyžicu múky, nechám chvíľu stáť.
Do samostanej misky nasypeme múku, cukor, zmäknuté maslo, vajce a vlejem pripravený kvások.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré sa nelepí na steny misky. Cesto je mäkké, jemné. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a ručne ešte prehnetieme.
Hotové cesto necháme bokom a pripravím si plnku. Orechy vymiešame s marmeládou a nakoniec pridám lyžicu rumu alebo brandy.
Cesto rozdelím na 2 časti . Každú časť rozvaľkáme na tenší plát podľa dĺžky plechu, na ktorom budeme piecť.
Natrieme polovicu plnky a opatrne rozotrieme.
Zvinieme do rolády a uložím na plech vyložený papierom na pečenie.
Pripravené rolády nechávame ešte 20-25 minút na plechu podkysnúť.
Potom pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov okolo 25 minút. Každý sa riadi svojou rúrou.
Vychladnuté upečené rolády polejeme čokoládovou polevou, ktorú si nad parou pripravíme vymiešaním čokolády na varenie a oleja.
Rolády s polevou nechávame stuhnúť v chlade.
Po celej noci v chladničke žerbo rolády nakrájame na kúsky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)