Tento recept je od Moniky Trogárovej, ktorá ho má ešte od svojej starkej, skúsenej cukrárky. Každý, kto ho skúsil si len pochvaľoval.
Menej skúsené pekárky ho určite ocenia, pretože krém netreba šľahať nad parou a tak neriskujete, že sa vám zrazí ;)
Potrebujeme:
Cesto
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g práškového cukru
150 g masla
4 vajcia
120 g mletých orechov
70 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 PL kakaa
Plnka č. 1
200 g mletých orechov
2 hrste práškového cukru
1,5 dl rumu
1 vanilka
Plnka č. 2
3 dl mlieka
1 zlatý klas
2PL kakaa
1 žĺtok
300 g masla
5PL kryštálového cukru
džem
čokoládová poleva
Postup:
Ako prvé si vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista.
Potom pridáme orechy, múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao.
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme do cesta.
Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 175 stupňoch asi 30 minút.
Orechová plnka
Orechovú plnku si pripravíme tak, že zmiešame orechy, cukor, rum a vanilku.
Necháme chvíľu odležať.
Keď máme korpus upečený a vychladnutý, potrieme plát džemom a rovnomerne navrstvíme plnku.
Krém
Príprava krému poteší najmä menej skúsené gazdinky, pretože ho netreba šľahať nad parou.
Jednoducho si z mlieka, žĺtka, cukru, zlatého klasu a kakaa uvaríme puding.
Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu zakrytý potravinárskou fóliou, aby sa nám na vrchu nevytvorila kožka.
Potom doňho opatrne zašľaháme maslo.
Krém navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládovou polevou.
Vychladnutý koláč ešte necháme chvíľu odpočívať v chladničke (najlepšie cez noc), nakrájame a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)