Na celé vianoce robím len toto JEDNO CESTO: Netreba žiadne vykrajovátka ani formičky, z tohoto upečiete všetko!

Krásne inšpirácie z jedného cesta. Nepotrebujete žiadne špeciálne formičky ani vykrajovátka.
[mashshare]

Tento recept na dvojfarebné čajové alebo linecké pečivo mám už roky a robím z neho v podstate všetko vianočné pečivo.

 

 

Vyzerá to krásne, keď spojíte tmavé a svetlé cesto.

Čo sa týka receptu, je úplne totožný, akurát z tmavého cesta uberiete dve lyžice múky a pridáte 2 lyžice kakaa.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ja som napríklad minule zabudla tieto dve lyžice múky ubrať a aj tak bol výsledok výborný.

Stačí teda pripraviť jedno cesto, rozdeliť ho a do jedenej časti vmiešať kakao.

 

 

Potrebujeme:

Linecké cesto svetlé:

300 g hladkej múky

200 g masla

70 g práškového cukru

2 žĺtky

1 vanilkový cukor

štipka soli

Linecké cesto tmavé:

 

 

300 g hladkej múky (- 2 lyžice múky a + 2 lyžice kakaa)

200 g masla

70 g práškového cukru

2 žĺtky

1 vanilkový cukor

štipka soli

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme obe cesta.

Asi na pol hodiny odložíme do chladničky.

Z cesta sa dajú vykúzliť naozaj fantastické veci.

Bonus: 3 cestá v jednom

Recept, ktorý pred sviatkami vyvážite zlatom – 3 cestá na jednom mieste.

 

 

Toto sú najobľúbenejšie príchute lineckého cesta.

Stačí len všetky prísady zmiešať, daˇť vychladiť a potom upiecť v rúre dozlatista v najrôznejších tvaroch a prevedeniach!

Potrebujeme:

 

Vanilkové linecké

 

25 dkg hladká múka

16 dkg maslo

9 dkg práškový cukor

1 žĺtok

1/2 vanilkového cukru

3 kvapky vanilkovej esencie

Citrónová kôra

Kokosové linecké

 

 

40 dkg hladká múka

15 dkg kokos

2 ks žĺtok

25 dkg maslo

15 dkg práškový cukor

Orechové linecké

 

 

28 dkg hladká múka

20 dkg maslo

10 dkg orechy

9 dkg práškový cukor

1 žĺtok

Postup:

 

Postup pri príprave všetkých druhov cesta je totožný.

 

 

Do misky preosejeme múku.

Maslo rovno z chladničky nastrúhame.

Pridáme žĺtok, cukor a zvyšné prípady podľa každého receptu.

 

 

Rýchlo vypracujeme cesto.

Cesto musí byť hladké, bez hrudiek.

 

 

Cesto zabalíme do fólie a dáme zachladiť.

Potom rozvaľkáme, vykrajujeme a na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme dozlatista.

 

 

Lepíme marmeládou, nutellou, alebo krémom podľa chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video s krásnymi inšpiráciami

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes