8 druhov VIANOČNÝCH guličiek bez mlieka, vajec a pečenia: Všetko z jedného cesta!

Sladká guľatá maškrta, ktorá poteší malých aj veľkých.
[mashshare]

Pripravte si doma sladké guľky rôznych farieb a príchutí, ozdobte nimi sviatočný stôl a pohlaďte svoje chuťové bunky.

 

 

Sladká guľatá maškrta, ktorá poteší malých aj veľkých.

Unikátny recept na sladké guľky z youtube kanála Domaći Recepti.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na základ:

600 ml vody

600 g kryštálového cukru

1 kg mletých sušienok

500 g margarínu

 

 

Na polevu:

2 3 PL rastlinného oleja

100 g bielej čokolády

100 g tmavej čokolády

Postup:

Na začiatku pripravíme základ: do veľkého hrnca nalejeme vodu. Pridáme cukor a hrniec preložíme na sporák.

Keď sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, pridáme margarín.

 

 

Za občasného miešania varíme, kým sa margarín nerozpustí.

Hrniec odstavíme z ohňa a pridáme 500 g mletých sušienok a všetko spolu premiešame.

Potom pridáme 300 g sušienok a opäť premiešame.

Nakoniec pridáme zvyšných 200 g sušienok a zamiešame.

Zmes necháme vychladnúť a rozdelíme na dve časti.

Každú časť rozdelíme na ďalšie 4 časti a vložíme do samostatnej misky.

 

 

Do sušienkového cesta pridáme 50 ml vytlačenej pomarančovej šťavy.

Ďalej pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a premiešame.

Postupne pridáme 130 g mletých sušienok a dobre vymiešame.

 

 

Z hmoty ušúľame guľky a poukladáme na podnos.

Do ďalšieho sušienkového cesta pridáme 100 g mletých vlašských orechov a premiešame.

Pridáme 30 g mletých sušienok a spolu zamiešame.

 

 

Z hmoty vytvarujeme guľky a poukladáme na podnos.

Do tretej časti sušienkovej hmoty pridáme 100 g roztopenej bielej čokolády, 80 g kokosu a všetko dobre zmiešame.

Zo zmesi vyformujeme guľky.

 

 

Keď zaplníme podnos, vložíme guľky do chladničky.

Do ďalšej časti sušienkovej hmoty pridáme 100 g rozpustenej bielej čokolády a 100 g mletých pražených arašidov.

Nakoniec pridáme 100 g mletých sušienok a dôkladne premiešame.

Z cesta ušúľame guľky a poukladáme na ďalší podnos.

Do piatej časti sušienkového cesta pridáme 1 plnú lyžicu nutelly.

Ďalej pridáme 100 g opražených mletých lieskových orieškov, 30 g mletých sušienok a všetko zmiešame.

 

 

Vytvarujeme guľky a poukladáme na podnos.

Do šiestej časti pridáme 50 g rozpustenej čokolády, 100 g hrozienok, lyžičku rumovej esencie a premiešame.

Potom pridáme ešte 50 g mletých sušienok, dobre zamiešame a vyformujem guľky.

V malej miske zmiešame 1 ČL instantnej kávy s lyžicou horúcej vody.

Do sušienkového cesta pridáme kávu, 50 g rozpustenej čokolády a 100 g mletých orechov (vlašských, lieskových) alebo mandlí.

Nakoniec pridáme 20 g mletých sušienok, zamiešame a ušúľame guľky.

 

 

V miske zohrejeme 100 g ratluku (turecká želé cukrovinka).

Postupne pridávame 50 g práškového cukru a miešame. Nakoniec ručne vymiesime gumovú hmotu.

Z hmoty vytvarujeme malé guľky. Do zvyšného sušienkového cesta pridáme lyžicu nutelly a premiešame.

Ďalej pridáme 100 g mletých sušienok a  zamiešame.

Kúsok cesta odoberieme rozotrieme na dlani, vložíme guľku z ratlukovej hmoty a uzavrieme.

Podnos s guľkami vložíme do chladničky.

V miske roztopíme 100 g bielej čokolády a 2 lyžice oleja.

 

 

Kokosové guľky obalíme v čokoláde a potom v kokose.

Pri arašidových guľkách zopakujeme postup ako pri kokosových, len ich obalíme v mletých arašidoch.

Guľky z vlašských orechov obalíme len v čokoláde.

Do čokolády pridáme trochu oranžového farbiva a obalíme pomarančové guľky.

Na pomarančové guľky po stuhnutí na vrch nanesieme trochu čokolády a strúhanej pomarančovej kôry.

Potom v samostatnej miske rozpustíme tmavú čokoládu a zmiešame s olejom.

Všetky zvyšné guľky obalíme v rozpustenej čokoláde.Kávové guľky ozdobíme zrnkom kávy.

Guľky namočené v čokoláde môžeme ešte dozdobiť čokoládou.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes