Pripravte si doma sladké guľky rôznych farieb a príchutí, ozdobte nimi sviatočný stôl a pohlaďte svoje chuťové bunky.
Sladká guľatá maškrta, ktorá poteší malých aj veľkých.
Unikátny recept na sladké guľky z youtube kanála Domaći Recepti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na základ:
600 ml vody
600 g kryštálového cukru
1 kg mletých sušienok
500 g margarínu
Na polevu:
2 3 PL rastlinného oleja
100 g bielej čokolády
100 g tmavej čokolády
Postup:
Na začiatku pripravíme základ: do veľkého hrnca nalejeme vodu. Pridáme cukor a hrniec preložíme na sporák.
Keď sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, pridáme margarín.
Za občasného miešania varíme, kým sa margarín nerozpustí.
Hrniec odstavíme z ohňa a pridáme 500 g mletých sušienok a všetko spolu premiešame.
Potom pridáme 300 g sušienok a opäť premiešame.
Nakoniec pridáme zvyšných 200 g sušienok a zamiešame.
Zmes necháme vychladnúť a rozdelíme na dve časti.
Každú časť rozdelíme na ďalšie 4 časti a vložíme do samostatnej misky.
Do sušienkového cesta pridáme 50 ml vytlačenej pomarančovej šťavy.
Ďalej pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a premiešame.
Postupne pridáme 130 g mletých sušienok a dobre vymiešame.
Z hmoty ušúľame guľky a poukladáme na podnos.
Do ďalšieho sušienkového cesta pridáme 100 g mletých vlašských orechov a premiešame.
Pridáme 30 g mletých sušienok a spolu zamiešame.
Z hmoty vytvarujeme guľky a poukladáme na podnos.
Do tretej časti sušienkovej hmoty pridáme 100 g roztopenej bielej čokolády, 80 g kokosu a všetko dobre zmiešame.
Zo zmesi vyformujeme guľky.
Keď zaplníme podnos, vložíme guľky do chladničky.
Do ďalšej časti sušienkovej hmoty pridáme 100 g rozpustenej bielej čokolády a 100 g mletých pražených arašidov.
Nakoniec pridáme 100 g mletých sušienok a dôkladne premiešame.
Z cesta ušúľame guľky a poukladáme na ďalší podnos.
Do piatej časti sušienkového cesta pridáme 1 plnú lyžicu nutelly.
Ďalej pridáme 100 g opražených mletých lieskových orieškov, 30 g mletých sušienok a všetko zmiešame.
Vytvarujeme guľky a poukladáme na podnos.
Do šiestej časti pridáme 50 g rozpustenej čokolády, 100 g hrozienok, lyžičku rumovej esencie a premiešame.
Potom pridáme ešte 50 g mletých sušienok, dobre zamiešame a vyformujem guľky.
V malej miske zmiešame 1 ČL instantnej kávy s lyžicou horúcej vody.
Do sušienkového cesta pridáme kávu, 50 g rozpustenej čokolády a 100 g mletých orechov (vlašských, lieskových) alebo mandlí.
Nakoniec pridáme 20 g mletých sušienok, zamiešame a ušúľame guľky.
V miske zohrejeme 100 g ratluku (turecká želé cukrovinka).
Postupne pridávame 50 g práškového cukru a miešame. Nakoniec ručne vymiesime gumovú hmotu.
Z hmoty vytvarujeme malé guľky. Do zvyšného sušienkového cesta pridáme lyžicu nutelly a premiešame.
Ďalej pridáme 100 g mletých sušienok a zamiešame.
Kúsok cesta odoberieme rozotrieme na dlani, vložíme guľku z ratlukovej hmoty a uzavrieme.
Podnos s guľkami vložíme do chladničky.
V miske roztopíme 100 g bielej čokolády a 2 lyžice oleja.
Kokosové guľky obalíme v čokoláde a potom v kokose.
Pri arašidových guľkách zopakujeme postup ako pri kokosových, len ich obalíme v mletých arašidoch.
Guľky z vlašských orechov obalíme len v čokoláde.
Do čokolády pridáme trochu oranžového farbiva a obalíme pomarančové guľky.
Na pomarančové guľky po stuhnutí na vrch nanesieme trochu čokolády a strúhanej pomarančovej kôry.
Potom v samostatnej miske rozpustíme tmavú čokoládu a zmiešame s olejom.
Všetky zvyšné guľky obalíme v rozpustenej čokoláde.Kávové guľky ozdobíme zrnkom kávy.
Guľky namočené v čokoláde môžeme ešte dozdobiť čokoládou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: