Vynikajúce vianočné pečivo z medového cesta, marmelády a orieškov.
Je to vynikajúce a hlavne jednoducho pripravené.
U nás doma je to ešte obľúbenejšie ako linecké.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
140 g maslo
140 g med
2 ks žĺtky
350 g múka hladká
6 g prášok do pečiva
20 g cukor vanilkový
Plnka:
150 g džem
Voliteľné:
lieskovce
mandle
Na zdobenie:
Strúhaný kokos
Potrebujeme:
V miske zmiešame zmäknuté maslo, žĺtky a vanilkový cukor.
Pridáme med a vymiešame do penista.
Múku s práškom do pečiva za stalého šľahania na najnižšom stupni pridáme do vyšľahanej peny.
Hmotu vyklopíme na trošku pomúčenú dosku.
Vypracujeme cesto, ktoré môžeme hneď spracovať.
V tom je rozdieľ medzi týmto cestom a lineckým, cesto neodkladáme, pretože by sa s ním neskôr horšie pracovalo.
Z cesta vytvarujeme valček.
Rozdelíme ho na dva diely.
Každý valček ešte rukou rozgúľame na hrúbku asi 2.5 cm.
Každý valček rovnomerne rozkrájame na 32 častí, z ktorých formujeme guličky, ktoré mierne roztlačíme pomocou konca hrubšej varešky.
Dáme do rúry piecť.
Medzitým si pripravíme džem ( bez zrniečok) tak, že ho prihrejeme, prípadne trošku rozriedime vodou, aby sa lepšie dávkoval.
Asi po 7 minútach vyberieme plech s kolieskami.
Zatiaľ si môžeme predpiecť druhú časť koliesok.
Na rozpečené kolieska dáme do pripravených jamiek džem a mandľu.
Dáme ešte na 7 minút dopiecť.
Vychladnuté koláčiky môžeme ihneď konzumovať alebo vložíme do dózy.
Pri pečení vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou.
Džem samozrejme môžete použiť podľa vlastnej chuti.
Pekný nápad na zdobenie je aj potrieť hotové kolieska vodou s džemom a posypať kokosom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)