Čas najkrajších sviatkov v roku sa opäť priblížil. Možno práve v tejto dobe zbierate inšpirácie na vianočné pečenie a všakovaké pochúťky, ktoré dotvoria krásnu atmosféru u vás doma. Prinášame vám najlepšie inšpirácie na veľmi obľúbené sviatočné pečivo – sladké rožteky. Vybrali sme tie, ktoré u vás zožali najväčší úspech!
Šľahačkové rožteky 1-2-3
Potrebujeme:
450 polohrubej múky
100 g strúhaného kokosu
250 g masla
1 žĺtok
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g práškového cukru
230 ml smotany na šľahanie
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
1. krok
Všetky prísady na cesto spojíme v miske a uhnetieme hladké, tuhšie cesto, ktoré dáme odležať na 1-2 hodiny do chladničky.
2. krok
Cesto na pracovnej doske rozdelíme na menšie kúsky a tvarujeme jednotlivé rožteky, prípadne môžeme použiť formičky na rožteky a cesto jednoducho vtlačíme do vnútra.
3. krok
Rožteky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, alebo vo formičkách 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom zmiešaným s troškou škorice.
Salko rožteky
Potrebujeme:
Na cesto:
210 g hladkej múky,
140 g mletých orechov,
70 g práškového cukru,
140 g masla (hery),
1 lyžica kakaa,
2 žĺtky a citrónová kôra.
Na krém:
1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka 397ml (variť cca 3 hodiny)
250 g masla
Na ozdobenie: čokoládová poleva
Postup:
Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a cit. kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova na 180 ° C.
Uzavretú plechovku kondenz. mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, po 3 hodinách má mlieko krásnu čokoládovú farbu. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom na hladký krém. S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rohlíčky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čok.polevy, môže byť aj biela, fantázii sa medze nekladú. Je lepšie, keď si pred namáčaním do čokolády rohlíčky namrazíte, práca ide lepšie od ruky). Rohlíčky môžete tiež zamraziť a schovať na neskôr.
P.S. Tip od Gabiky, tým čo sa s cestom zle pracuje. Cesto môžete naplniť do malých formičiek rožtekov, nebudete potom mať nervy s vykrajovaním.
Kokosové rožky bez vajec
Postup:
250 g hladkej múky
200 g masla – určite nedávajte margarín, ja som raz skúsila a výsledok sa s pravým maslom nedal porovnať
100 g jemného strúhaného kokosu
50 g práškového cukru
2 lyžice rumu
Práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s ostatnými surovinami. Miesenie trvá trochu dlhšie, lebo zmes sa spočiatku drobí, preto treba vydržať a miesiť, kým sa prísady nespoja. Ak sa vám cesto nespája, pridajte 1-2 lyžice mlieka.
Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny vychladiť do chladničky. Potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Valček nakrájame na pásiky a z každého vytvarujeme rýchlo tvar rožteka a ukladáme na plech vyložený papierom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Rožteky obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Bezkonkurenčné pudingové rožteky
Potrebujeme:
220 g haldkej múky
120 g zmäknutého masla
100 g kr cukru
1 bal. vanilkového pudingového prášku (prípadne aj karamelový pudingový prášok)
2 žĺtky
2 lyžice mlieka
Na posypanie:
Práškový cukor
1 bal. vanilkového cukru
Na čokoládovú polevu:
Čokoládu na varenie a trochu oleja, ktoré si rozpustíme vo vodnom kúpeli
Postup:
Múku zmiešame s ostatnými prísadami a vyformujeme hladké cesto. Keď je hmota zmiešaná, lepšie je miesiť ju pomocou rúk. Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru dlhšej roky hrubej asi 2 cm. Rolku nakrájame na pásiky široké asi 1 cm a z nich vytvarujeme jednotlivé rožteky. Rožteky na koncoch zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 12 minút, alebo kým rožteky nie sú na povrchu zlatisté. Ešte horúce rožteky posypeme zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom. Ak chcete tmavé rožteky, pridajte do cesta kakaový prášok. Konce rožkov namočte do rozpustenej čokolády.
Svätomartinské rožteky z krehkého cesta
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200-250 ml smotany na šľahanie (môžete zvoliť aj väčšie balenie šľahačky a pridať viac múky – uvidíte podľa konzistencie cesta)
250 g tuku na pečenie alebo masla
1 lyžicu cukru
Postup:
Zmäknutý tuk zmiešame s múkou, smotanou a cukrom. Vymiešame hladké pevné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Podľa chuti môžete zvoliť pudingovú, tvarohovú, orechovú, alebo lekvárovú náplň. Prípadne, môžete zvoliť viacero náplní a pripraviť tak niekoľko chutných variácií z jedného cesta. Ja som použila makovú náplň – mletý mak zmiešaný s trochou vody, práškovým cukrom a hrozienkami.
Cesto rozdelíme na 4 časti a na pracovnej doske každú z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na trojuholníky (osminky). Na širšiu časť navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožtekov.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov pečieme cca 30 minút, ale dĺžka pečenia môže variovať v závislosti od rúry. Rožteky počas pečenia sledujeme.
Upečené rožteky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.
Nutellové rožky
Potrebujeme:
100 g masla
200 g nutely
1 vajce
1 vanilka
soľ (štipka)
300 g hl. múky
1/2 ČL prášku do pečiva
50 g čokoládovej polevy
Postup:
1. Maslo vymiešame s nutellou.
2. Pridáme vajce.
3. Preosiatu múku zmiešame so suchými prísadami – soľ, vanilka a prášok a pridáme k maslovej zmesi.
4. Vypracujeme cesto a necháme v chlade odpočinúť aspoň 3 hodiny.
5. Urobíme z neho jednu dlhú rolku a nakrájame na 80 ks.
6. Z kúskov vytvarujeme rožky a upečieme vo vyhriatej rúre na 190 C asi 12-15 minút.
7. Keď rožky vychladnú namáčame do čokoládovej polevy.
Krehké plnené rožteky
Potrebujeme:
650 g hladkej múky
340 ml oleja
170 ml vriacej vody
1 bal. prášku do pečiva
Džem, lekvár alebo nutellu, alebo inú náplň podľa chuti
Práškový cukor na obalenie
Postup:
V miske zmiešame vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Ak sa vám cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát hrubý pol centimetra a vykrajujeme kruhy s priemerom cca 5 – 8 cm (môžeme vykrajovať aj trojuholníky či obdĺžniky, podľa toho, aké tvary chceme vytvárať.
Na každý kúsok navrstvíme zvolenú náplň a potom jednoducho preložíme. Okraje cesta pritlačíme vidličkou.
Všetky kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (tak, aby sa nedotýkali) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a obalíme v práškovom cukre.
Viedenské vanilkové rožteky
Potrebujeme:
200 g masla zmäknutého
200 g práškového cukru
4 ks vaječného žĺtka
100 g vanilkového pudingového prášku
400 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a žĺtkami. Postupne pridávame aj preosiaty pudingový prášok a múku. Vypracujeme jednotné cesto, z ktorého formujeme rožteky, prípadne iné tvary pečiva. Potom už len stačí uložiť na pelch vystlaný papierom na pečenie a piecť 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Pravé bratislavské rožteky
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
500 g hladkej mäky
50-80 g čerstvého droždia
10 g soli
150 g kr. cukru
30 g masla
200 ml mlieka
Náplň maková:
350-400 ml vody
750 g mletého maku
300 g cukru krupica
1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna
Náplň orechová:
250 g mletých orechov
150-200 g práškového cukru
300 ml mlieka
100 g mletých piškót
2 lyžice rumu
1 bal. vanilkového curku
Na potretie:
3-4 žĺtky
Postup:
Asi ½ mlieka zahrejeme a rozmelíme v ňom droždie. Necháme stáť 15-20 minút a potom vlejeme do zmesi hladkej a polohrubej múky. Pridáme aj cukor, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a vymiešame jednotné cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto vykysne, prehnetieme ho v rukách, necháme 20 minút odležať a potom ho rozdelíme na dve polovice. Cesto vyformujeme na dva podlhovasté šúľky a tie nakrájame na menšie kúsky (každý by mal vážiť okolo 30 g.
Kúsky cesta vyformujeme na guľôčky a tie jednoducho rozvaľkáme do tvaru placky. Do stredu každej placky navrstvíme plnku (ideálne vyformovanú do tvaru valčeka) a potom zavinieme a vyformujeme valčeky, ktorých okraje zahneme (okraje musia byť tenšie ako stredná časť). Rožteky preložíme na vymastený plech a necháme podkysnúť aspoň 20 minút. Potom potrieme zmesou rozmiešaných žĺtok s trochou vody. Rožky potrieme a následne odnesieme na chladnejšie miesto do prievanu, aby vaječná poleva zaschla. Keď sa tak stane, rožteky opäť prenesieme na teplejšie miesto, kde poleva praskne – to je dobre, vznikne nám tak mramorový vzor. Pre výraznejší mramorový vzor môžeme procedúru zopakovať.
Pečieme Pri teplote 200 stupňov asi 12-15 minút.
Plnka:
Maková: Cukor rozpustíme vo vode a preložíme na plameň. Pridáme mak a miešame, kým mak nezahustí. Zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme úplne vychladnúť. Zmes by mala byť dosť hustá, aby sa z nej dali formovať šúľky.
Orechová: Cukor pridáme do mlieka, preložíme na plameň a zahrievame. Pridáme orechy a miešame, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme odpočívať aspoň 45 minút.
Ak sa nám náplne zdajú príliš riedke, môžeme ich zahustiť nasucho opraženou strúhankou.
Orechové rožteky
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
200 g masla
200 g smotanového syra (Philadelphia, mascarpone – ako alternatívu môžete zvoliť jemný tvaroh)
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
Strúhanú kôru z jedného citróna
Štipku soli
Náplň:
2 bielky
130 g mletých orechov
1 bal. vanilkového cukru
2-3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Pridáme kôru, smotanový syr a nakoniec po častiach vmiešame do cesta múku so soľou. Vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať približne pol hodinku.
Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame vidličkou bielky s oboma druhmi cukru a nakoniec do hmoty primiešame orechy. Vznikne nám tuhšia hmota podobná cestu, ktorá sa bude ľahko tvarovať.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou 2-3 mm. Z plátu pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme kolieska.
Z náplne si formujeme šúľky, ktoré vložíme do stredu každého kolieska z cesta. Potom okraje cesta preložíme cez náplň tak, aby sa okraje cesta prekrývali a stred zatlačíme vidličkou. Náš tip – aby cesto lepšie držalo, môžeme okraje prilepiť roztokom cukru (1 lyžičku cukru zmiešame s niekoľkými kvapkami vody a vymiešame sirup, ktorý použijeme na spojenie okrajov cesta).
Takto pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.
Upečené rolky môžeme posypať práškovým cukrom.
Lahôdkové plnené rožteky
Potrebujeme:
Na cesto:
1 lyžicu kyslej smotany
250 g masla
1 lyžičku jedlej sódy
2 šálky + podľa potreby polohrubá múka – múku je potrebné pridávať podľa toho, aby bolo ceste pružné a nelepilo
Na plnku:
Lekvár
Tvararoh s hrozienkami
Vlašské orechy
Mak
Postup:
Ako prvé si do misky nasypeme 2 šálky múky (objem 250 ml) a nastrúhané dobre vychladené maslo. Vypracujeme drobivú zmes.
Do cesta pridáme smotanu, sódu a pridávame toľko múky, aby nám vzniklo nelepivé pružné cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, ktorý zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Pripravíme si náplň – napríklad moju najobľúbenejšiu makovo-orechovú. Mletý mak zmiešame s trochou vody a práškovým cukrom. Ďalšou alternatívou sú mleté vlašské orechy s cukrom.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na tenučký plát – 1-2 mm. Cesto narežeme na trojuholníky a na širší koniec každého trojuholníka navrstvíme náplň.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hoci každá rúra pečie inak, s dĺžkou pečenia to netreba preháňať, aby rožteky neboli vysušené. Upečené rožky poprášime práškovým cukrom.
Vanilkové rožteky bez vajec
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
70 g práškového cukru
200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)
80 g masla
1 vanilkový cukor
90 g mletých vlašských orechov
Na obaľovanie:
Vanilkový cukor 3-4 balíky
5 lyžíc práškového cukru
Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.
Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Škoricové rožteky plnené pudingom
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 lyžičku soli
3 lyžice kr cukru
300 ml
60 g zmäknutého masla
1 vajce
2 žĺtky
30 g čerstvého droždia
Na krém:
600 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
5 lyžíc kr. cukru
2 bal. vanilkového cukru
50 g masla
Na vrch:
2 lyžice roztopeného masla
4 lyžice kr. cukru
1 lyžicu škorice
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a počkáme, kým vyjde kvások.
Potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto, prikryjeme utierkou a necháme 45-50 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme náplň. Z mlieka, vanilkového cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a potom po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých bochníkov.
Každú časť rozvaľkáme, na jednu polovicu navrstvíme asi 1 lyžicu náplne a druhú polovicu narežeme. Potom náplň zavinieme a cez vrch preložíme narezanú časť cesta. Takto naplnené rožky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
Pwčieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15 minút, alebo kým povrch cesta nie ej zlatistý.
Po upečení potrieme rozpusteným maslom a obalíme v zmesi škorice a cukru. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Parížske rožky
Potrebujeme:
4 bielky
300 g práškového cukru
150 g mletých vlašských orechov
30 g hladkej múky
Plnka:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
2 lyžice kakaa
Poleva:
Rozpustená čokoláda s maslom
Postup:
Biely ušľaháme s práškovým cukrom. Potom preložíme nad paru a šľaháme, kým hmota zhustne (že má krém správnu konzistenciu spoznáme podľa toho, že ho naberieme na lyžičku a on nesteká – trvá to približne 20 minút). Potom pridáme múku, orechy a všetko spolu prešľaháme.
Zložíme z pary a necháme 15 minút odstáť – krému bude počas chladnutia ešte viac hustnúť.
Potom krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a na mastný papier na pečenie dávkujeme jednotlivé tvary rožtekov.
Rožteky je najlepšie piecť v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Cesto sa môže sušiť pomerne dlho, treba ho preto pravidelne kontrolovať.
Pripravíme si krém. Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny a preložíme do vodného kúpeľa. Šľaháme, kým krém nie je dostatočne hustý a nezačne sa lepiť na okraje misy. Ku koncu primiešame do krému kakao. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach ho všľaháme do kakaového krému.
Keď sú rožteky dostatočne vysušené vyberieme ich z rúry a pomocou cukrárenského vrecka na ne navrstvíme kakaový krém. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s trochou oleja alebo masla vo vodnom kúpeli. Vrchnú časť rožtekov jednoducho namáčame do rozpustenej polevy a necháme stuhnúť.