Parížske tyčinky sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých slovenských domácností počas vianočných sviatkov.
Ich neodolateľná chuť, kombinácia chrumkavého cesta a sladkej plnky, si získala srdcia nielen detí, ale aj dospelých.
Potrebujeme:
Základné cesto:
250 g cukru práškový
1 vanilkový cukor (alebo vanilka)
200 g mletých vlašských orechov
1 štipka škorice
1 štipka citrónovej kôry
5 lyžíc mletých piškótov
1 celé vajce
1 žĺtok
1 lyžica ríbezľovej marmelády
1 vanilkový cukor
1 bielok
šťava z 1/2 citróna
Postup:
Všetky suché suroviny na cesto spolu zmiešame a pridáme marmeládu.
Vajcia rozdelíme na bielok a žĺtok.
Pielok vyšľaháme do tuhého snehu, do neho potom pridáme oba žĺtky a vmiešame do cesta.
Druhý bielok dáme bokom.
Cesto spracujeme rukou, najlepšie na podložke.
Medzitým v horúcom vodnom kúpeli nad parou ušľaháme odložený bielok s cukrom a citrónovou šťavou do tuhého „snehu“.
Cesto rozpolíme a z každej polovice vytvoríme valček s priemerom približne 1,5 cm.
Ten rozvaľkáme na pruh vysoký 4 mm a široký 5 cm a potrieme ho rovnako hrubou vrstvou polevy.
Potom krájame nožom – rýchlym ťahom, na prúžky asi 1,5 cm široké (nôž zakaždým utrieme o vlhký obrúsok).
Kladieme na plech s papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 150 °C asi 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)