PARÍŽSKE tyčinky od mojej maminky: Na vianočnom stole nemôžu chýbať, tu je recept!

Parížske tyčinky sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých slovenských domácností počas vianočných sviatkov.

 

 

Ich neodolateľná chuť, kombinácia chrumkavého cesta a sladkej plnky, si získala srdcia nielen detí, ale aj dospelých.

Potrebujeme:

Základné cesto:

250 g cukru práškový

1 vanilkový cukor (alebo vanilka)

200 g mletých vlašských orechov

1 štipka škorice

1 štipka citrónovej kôry

5 lyžíc mletých piškótov

1 celé vajce

1 žĺtok

1 lyžica ríbezľovej marmelády

1 vanilkový cukor

1 bielok

šťava z 1/2 citróna

Postup:

Všetky suché suroviny na cesto spolu zmiešame a pridáme marmeládu.

Vajcia rozdelíme na bielok a žĺtok.

 

 

Pielok vyšľaháme do tuhého snehu, do neho potom pridáme oba žĺtky a vmiešame do cesta.

Druhý bielok dáme bokom.

Cesto spracujeme rukou, najlepšie na podložke.

Medzitým v horúcom vodnom kúpeli nad parou ušľaháme odložený bielok s cukrom a citrónovou šťavou do tuhého „snehu“.

Cesto rozpolíme a z každej polovice vytvoríme valček s priemerom približne 1,5 cm.

 

 

Ten rozvaľkáme na pruh vysoký 4 mm a široký 5 cm a potrieme ho rovnako hrubou vrstvou polevy.

Potom krájame nožom – rýchlym ťahom, na prúžky asi 1,5 cm široké (nôž zakaždým utrieme o vlhký obrúsok).

 

 

Kladieme na plech s papierom na pečenie.

 

 

Pečieme pri teplote 150 °C asi 15 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes