Výborný recept na chlebík podľa mojej starkej. Voňavý, chrumkavý a skutočne výborný.
Jej tajomstvom je jedna špeciálna prísada v ceste – pridávala doň vždy aj prírodný biely jogurt.
Možno budete prekvapení, čo táto navokon obyčajná prísada urobí s obľúbeným pečivom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čo dokáže táto prísada s cestom?
Prírodný jogurt má v cestovaní na chlieb niekoľko pozitívnych vplyvov. Jeho pridaním do cesta získate chlieb s lepšími vlastnosťami a bohatšou chuťou.
Jogurt dodáva chlebu vlhkosť, vďaka čomu zostáva dlhšie mäkký a vláčny. Zabraňuje rýchlemu vysychaniu a tvrdnutiu chleba.
Taktiež dodáva chlebu jemnú kyslosť a bohatšiu chuť.
Táto kyslosť môže krásne doplniť chuť ďalších prísad, ako sú semienka, orechy alebo bylinky.
Jogurt pomáha vytvoriť jemnejšiu a rovnomernejšiu štruktúru cesta.
Chlieb bude mať menšie póry a bude pôsobiť kompaktnejšie.
Netreba tiež zabúdať, že jogurt obsahuje mliečne baktérie, ktoré môžu podporiť kvasenie cesta. To vedie k rýchlejšiemu vykysnutiu a lepšiemu výslednému produktu.
Na cesto potrebujeme:
700 g špaldovej múky typ T 630
100 g ražnej múky
350 g teplej vody
20 g droždia
3 lyžičky soli
1 plnú lyžičku medu, agavového sirupu alebo cukru
150 g prírodného bieleho jogurtu (1,5% tuku)
Postup:
Všetky prísady zmiešame v miske a pomocou ručného šľahača s nástavcami na miešanie cesta, miešame 5 minút.
Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, niekoľkokrát prehnetieme a vyformujeme bochník, ktorý na povrchu zľahka narežeme a poprášime múkou.
Potom cesto vložíme do vymastenej zapekacej misy, prikryjeme pokrievkou a preložíme do studenej rúry a zapneme na 180 stupňov.
Pečieme cca 20 minút (kým sa rúra nezohreje na požadovanú teplotu.
Potom zložíme pokrievku, teplotu zvýšime na 220 stupňov.
Pečieme ešte asi 10 minút, alebo kým povrch chlebíka nebude zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)