Vianoce sa blížia a s nimi aj čas tradičných špecialít. Jednou z nich je určite lahodný likér z ľadových kaštanov.
Jeho krémová chuť a jemná vôňa sú ideálnym doplnkom zimných večerov.
Ja tento likér podľa pani Ivety vyrábam aj ako vianočný darček pre mojich drahých.
Potrebujeme:
250ml smotany na šľahanie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 Salko
3 tyčinky ľadových gaštanov
4 kocky horkej čokolády
1/2 l rumu
Postup:
Šľahačku vylejeme do hrnca a pridáme aj čokoládu.
Pridáme aj nalámané tyčinky ľadových gaštanov.
Za stáleho miešania na miernom ohni povaríme.
Zložíme z platne a necháme vychladnúť.
Pridáme Salko, riadne premiešame a pridáme rum.
Precedíme do fliaš a necháme pár dní oddýchnuť. Z tejto dávky je 1liter.
Ak chcete väčšiu dávku, je treba znásobiť suroviny.
Pomarančový likér
Potrebujeme:
3 veľké BIO pomaranče
1/2 l vodky
300 g hnedého cukru
1/4 l vody
kúsok celej škorice
vanilkový struk
Postup:
Pomaranče si dôkladne umyjeme v teplej vode. Škrabkou na zeleninu ošúpeme iba tú oranžovú časť kôry. Biela je horká – táto časť tam nesmie byť. Kôru dáme do širšej nádoby a zalejeme vodkou.
Pridáme celú vanilku a kúsok celej škorice a šťavu z jedného pomaranča – dobre premiešame a nádobu uzavrieme. Dáme na chladnejšie miesto a 7 dní necháme odpočívať. Každý deň pretrasieme.
Pripravíme si 300 g hnedého cukru a 1/4 l vody. Cukor s vodou varíme na miernom ohni asi 5 minút. Vytvorí sa nám sirup a keď vychladne , všetko spolu spojíme. K sirupu pridáme podľa chuti, aké sladké to chceme.
Vytiahneme iba škoricu. Dôkladne zamiešame a prelejeme do väčšej sklenenej nádoby a necháme ďalších 7 dní odpočívať. Po 7 dňoch precedíme. Nalejeme do peknej karafy a odložíme do chladničky. Je výborný. :-)
Vynikajúci Cappuccino likér
Potrebujeme:
500 ml sladkej smotany 10%
300 g kryštálového cukru
200 g cappuccina podľa vlastného výberu (my sme použili vanilkové)
350 ml vody
300 ml rumu (40%)
Štipka mletej škorice – voliteľné
Postup:
Do hrnca nasypeme cukor, pridáme studenú vodu a preložíme na plameň. Keď voda zovrie, varíme asi 5-10 minút, kým sa cukor nerozpustí.
Do ďalšieho hrnca nalejeme smotanu, zahrejeme a odstránime z plameňa (smotana sa nesmie variť).
V miske zmiešame vanilkový cukor s cappuccino práškom a pomaly prilievame horúcu smotanu. Vymiešame metličkou, aby sme získali hladkú zmes bez hrudiek – necháme vychladnúť. Podľa chuti pridáme škoricu a opäť premiešame.
Do smotanovej zmesi pomaly vlejeme rozpustený cukor a dôkladne premiešame – zmes je vhodné prepasírovať cez jemné sito, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
Zmes necháme celkom vychladnúť po dobu 20-30 minút a potom primiešame rum – množstvo alkoholu môžeme upraviť podľa toho, aký silný chceme výsledný likér mať.
Hotový likér prelejem do sklenených fliaš a skladujeme na studenom mieste (likér ešte trochu zhustne – jeho chuť však ostane aj naďalej vynikajúca).
Domáce medový prípitok aj liek na prechladnutie v jednom
Potrebujeme:
Postup:
Zmiešajte citrónovú šťavu s medom a liehom – nechajte odležať asi 1 týždeň. NEDOLIEVAŤ VODU. Tento domáci nápoj si môžete pripraviť v ten istý deň, keď cítime, že na nás lezie chrípka, alebo iná pliaga, ale lepšie je nechať odležať. 2 lyžice pred spaním a pod perinu. Chutí to výborne, nie ako tie chemické sirupy. :-) Cez deň si môžeme dať lyžičku do čaju, ak nešoférujeme.
Domáci vaječný likér
Potrebujeme:
6 žĺtkov
1 plechovku Salka
250 ml rumu
500 ml mlieka
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.
Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.
Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.
Krémový vanilkový likér
Potrebujeme:
1 l mlieka
2 bal. vanilkového cukru
1 bal. vanilkového pudingu
12 g vanilkového cappuccina v prášku
400 g cukru
400 ml rumu
Postup:
V miske zmiešame mlieko, cukor,vanilkový cukor, pudingový prášok a cappuccino. Preložíme na plameň a uvaríme redší puding. Necháme ochladiť a potom do hmoty pomaly všľaháme rum.
Aby bol likér jemnejší, prepasírujeme ho cez hrubú čistú gázu. Prelejeme do sklenenej nádoby a skladujeme v chlade. Hodí sa ako sladký prípitok a je vynikajúci aj ako prísada do pečených alebo nepečených dobrôt.
Domáce Baileys za 5 minút
Potrebujeme:
500 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
2 lyžice instantnej kávy
150 ml whiskey
1 lyžičku vanilkového extraktu
3 kopcovité lyžice práškového cukru
200 ml smotany na šľahanie
Postup:
Do mixéra prelejeme kondenzované mlieko, pridáme kávu, whiskey, vanilkový extrakt a práškový cukor. Rozmixujeme na jednotnú hmotu. Nakoniec pridáme smotanu a premiešame. Môžeme okamžite podávať.
Domáce Baileys 2. recept
Potrebujeme:
2 plechovky kondenzovaného mlieka
0,5 l whisky alebo rumu
0,5 l mlieka
1 bal. mandľového pudingu
Postup:
Kondenzované mlieko v plechovke necháme cca 2 hodiny variť v hrnci s vodou – plechovky by mali byť celkom zaliate. Prípadne obsah plechoviek varíme v hrnci s dvojitým dnom cca 20 minút, kým hmota nezíska krásnu karamelovú farbu.
Puding uvaríme podľa návodu na obale a potom necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža).
Kondenzované mlieko necháme po dovarení vychladnúť. Potom ho spolu s pudingom prelejeme do mixéra a šľaháme, pričom postupne do zmesi prilievame alkohol.
Keď sa jednotlivé suroviny spoja, prelejeme do nádoby, uzavrieme a necháme niekoľko dní odstáť na chladnom mieste.
Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.
Famózny karamelový likér
Potrebujeme:
1 bal. karamelového pudingu
½ l mlieka
½ litra rumu
2 plechovky karamelového Salka
Postup:
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding. Hotový puding zložíme z plameňa a preložíme do väčšej nádoby so studenou vodou. Puding miešame, kým nám nevychladne. Keď puding vychladne vmiešame doň obe plechovky salka. Nakoniec do hmoty postupne všľaháme rum.
Hotový likér môžeme ihneď naliať do pohárikov, alebo preliať do fľaše a skladovať na chladnom mieste. Podávame s kockami ľadu.
Likér z Kinder Čokolády
Potrebujeme:
300 ml mlieka
200 ml smotany na šľahanie
80 g cukru
10 ks Kinder čokoládiek
200 ml vodky alebo brandy
Postup:
Mlieko, smotanu a cukor zmiešame v hrnci a preložíme na plameň.Zahrievame, ale zmes sa nesmie variť. Do horúcej tekutiny pridáme nalámané Kinder čokoládky a na najmenšom plameni zahrievame, kým sa čokoláda nerozpustí – necháme na plameni príliš dlho, aby zmes nezhrudkovatela. Nakoniec pridáme vodku a dobre premiešame. Prelejeme do sklenenej fľaše a vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Prvotriedny kávový likér
Potrebujeme:
4 šálky vriacej vody
2 šálky trstinového cukru
2 šálky bieleho cukru (krupicového prípadne kryštálového)
½ šálky rozpustnej kávy
1 vanilkový lusk
3 šálky vodky
3 čisté sklené nádoby (objem 750 ml)
Postup:
Trstinový aj krupicový cukor nasypeme do misky, zalejeme vriacou vodou a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme instantnú kávu a opäť premiešame.
Zmes necháme vychladnúť.
Do zmesi následne pridáme semienka z vanilkového lusku.
Celkom nakoniec pridáme do zmesi aj vodku. Dôkladne premiešame, prelejeme do pripravených nádob a skladujeme na chladnom mieste.
Poznámka: likér sa podáva spolu so smotanou (prípadne mliekom) a ľadom.