Bylinky mám v chladničke 2 mesiace a sú ako čerstvé: Skladujem ich bez pohárov a vody!

Pri tomto skladovaní bylinky ostanú čerstvé asi dva mesiace.

Dnes sa s vami chcem podeliť o úžasný spôsob, ktorý vám pomôže udržať zelené bylinky v chladničke po dlhú dobu, ako keby boli práve odtrhnuté z črepníka. Pri tomto skladovaní bylinky ostanú čerstvé asi dva mesiace.

 

 

Väčšinou takto skladujem petržlenovú vňať a kôpor. Funguje to ale aj na ostatné bylinky – mätu,tymián, rozmarín či zelenú cibuľku.

Takže najprv musíte zelené bylinky umyť a preložiť na kuchynské utierky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Teraz voľne zabalíme kôpor a petržlenovú vňať do tejto utierky. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili stonky.

 

 

Zelenň zabalenú v utierke vložte do plastového vrecka a preložte do zásuvky na zeleninu v chladničke.

Vrecká nie je potrebné viazať.

Vlhkosť, ktorá zostane na zeleni a utierke po umytí, je dostatočná na to, aby kôpor a petržlen zostali čerstvé po dlhú dobu.

Nič nehnije, nie je žiadna pleseň. Petržlen a kôpor sú čerstvé a voňavé.

 

 

Navyše nie je potrebné dávať poháre s vodou, ktoré zaberajú miesto a môžu sa náhodne rozliať.

Ďalšie spôsoby

Ako skladovať kôpor?

Čerstvé nasekané bylinky môžu rýchlo stratiť svoju šťavnatú farbu a pôvodnú pružnosť.

 

 

Po prinesení kôpru z obchodu ako prvé odstráňte gumičku alebo šnúrku zo zväzku.

Potom kôpor voľne rozprestrite na papierovú utierku alebo bavlnenú handričku (používame materiál, ktorý dobre saje vlhkosť), zabaľte ho tak, aby boli chránené stonky a väčšina listov, trs môžete dodatočne zabaliť potravinovou fóliou a vložte ho do zásuvky na zeleninu v chladničke.

 

 

Takéto kroky sa oplatí podniknúť, keď plánujeme bylinky v blízkej dobe použiť, najlepšie do 3 dní.

Ak však chceme kôpor uchovať na zimu, musíme zvoliť jeden zo spôsobov konzervácie, a to solenie, mrazenie alebo sušenie.

Solený kôpor na zimu

 

 

Solenie kôpru v dóze je jedným z najjednoduchších spôsobov skladovania väčšieho množstva týchto zelených vetvičiek.

Nie sú potrebné žiadne zložité recepty ani tepelná úprava.

Kôpor vyberieme, umyjeme a osušíme.

 

 

Hrubšie stonky vyhoďte alebo ich môžete použiť na zeleninový domáci bujón alebo akýkoľvek vývar.

Vložte kôpor do čistej, sterilizovanej a suchej nádoby.

Posypte každú vrstvu nejodidovanou soľou na konzervy.

 

 

Ďalšie vrstvy pridajte po niekoľkých hodinách alebo na druhý deň, keď kôpor zmenší objem a pustí šťavu.

Je dobré, ak je nádoba plná.

Na vrchu by mala byť soľ.

 

 

Nádobu zatvorte a uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Ak chcete použiť pripravený kôpor na zimu v pohároch, jednoducho vyberte potrebné množstvo, potom vetvičky opláchnite pod tečúcou studenou vodou a osušte.

Pamätajte, že kôpor bude aj tak dosť slaný, preto sa oplatí s tým počítať pri pridávaní do jedál.

Odporúčame nasekať a pridať k pečenej treske, hodí sa do domáceho chleba alebo na marinády na grilované mäso.

Kôpor v oleji

 

 

Mladý kôpor, ktorý sa nedá porovnať s bylinkami pestovanými v zime v skleníkoch, sa môže stať lahodnou prísadou zeleného pesta alebo akéhokoľvek dresingu.

Pri použití cestovín, či šalátov sa oplatí ich konzervovať v rastlinnom oleji alebo extra panenskom olivovom oleji.

Kôpor treba pripraviť rovnako ako na solenie, teda dôkladne umyť a vysušiť, najlepšie v odstredivke na šalát.

Následne ho môžete nahrubo nasekať, vložiť do dávkovača na ľad, potom zaliať olejom a zmraziť.

 

 

Ďalším spôsobom je zmiešať ho s vašimi obľúbenými ingredienciami, ako je cesnak, píniové oriešky alebo slnečnicové semiačka, korenie a pripraviť tak kôprové pesto.

Môžu byť uložené v tégliku v chladničke alebo v mrazničke.

Sušenie kôpru

 

 

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sušiť kôpor, ktorý bude chutiť 100x lepšie ako korenie, ktoré kupujeme vo vrecúšku.

Tento proces nemusí byť náročný a nepotrebujete mať doma špeciálne zariadenie.

Každý má na to doma podmienky.

Tu sú 2 jednoduché spôsoby bez použitia sušičky na bylinky a huby.

 

 

Pomalé sušenie

Kôpor jednoducho nazbierate do trsu (nie príliš hustý, aby sa vo vnútri nehromadila vlhkosť), zviažte ho šnúrkou a zaveste hore nohami na suchom, vzdušnom a celkom teplom mieste.

Toto pomalé sušenie (potrvá asi 2 týždne) umožňuje, aby si kôpor zachoval svoje esenciálne oleje a zostal aromatický.

Sušenie v rúre

 

 

Kôpor by sa mal odstrániť z hrubej stonky, očistiť a potom voľne položiť na plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie.

Rúru nastavte na 40°C a pootvorte dvierka, aby mohla uniknúť vlhkosť.

Toto sušenie byliniek bude trvať niekoľko hodín.

Sušený kôpor by sa mal skladovať v tesne uzavretej nádobe alebo nádobe na potraviny na suchom a tmavom mieste.

Môžete ho použiť napríklad na  hubovú omáčku a jedlá z údeného lososa.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.