Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce.
Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru.
Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo. :-)
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky T 650
1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)
2 stredne veľké uvarené zemiaky
3 lyžičky soli
Voliteľné:
rasca
hrubozrnná soľ
semienka podľa chuti
Postup:
Do misy nasypeme preosiatu múku.
Urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie.
Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.
Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).
Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto.
Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.
Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť na teplom mieste.
Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.
Premiesime rukou.
A môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady.
Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.
V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút.
Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.
Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Autor: Evka C.