Výborné jedlo zo zemiakov a bežných prísad,ktoré určite nájdete v chladničke. Za lacný peniaz jedlo pre celú rodinu!
Z niekoľkých prísad sa naje celá rodina
Zemiakové rezne sú skvelým a sýtym jedlom, ktoré si obľúbia nielen dospelí, ale aj deti. Sú jednoduché na prípravu a variácií je nespočetne veľa.
Dajú sa pripraviť ako hlavné jedlo alebo ako príloha.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
V minulosti sa toto jedlo pripravovalo najmä vtedy, keď v dome nebol dostatok mäsa a bolo potrebné prirpaviť sýty pokrm pre celú rodinu.
Môžeme sa len tešiť, že sa toto staré sedliacke jedlo zachovalo aj do dnešných čias. Ide totižto o naozaj veľkú pochúťku, ktorú zvládnete prirpaviť aj vtedy, keď máte doma „prievan v chladničke“.
Potrebujeme:
600 g zemiakov (5 zemiakov)
150 g salámy (alebo klobása, šunka, párky – čo mäsové máte doma)
100 g tvrdého syra
1 strúčik cesnaku
1 polievkovú lyžicu múky
2 vajcia
Soľ
Čierne mleté korenie
Majoránka
Zelené bylinky:
petržlen, kôpor, zelená cibuľka
Na podávanie:
Kyslá smotana s pretlačený cesnakom
Postup:
Do veľkého kastróla alebo misky nastrúhame zemiaky.
Pridáme nakrájame nadrobno salámu, cesnak a syr (alebo tiež nastrúhame).
Zmiešame s vajíčkami, múkou, soľou, čiernym korením a nakrájanými bylinkami.
Vypracujeme jednotnú hmotu.
Zo získanej hmoty tvarujeme s mokrými rukami jednotlivé kúsky (ako fašírky, ale trošku roztlačiť) a potom ich obalíme v múke alebo strúhanke.
Vložte na panvicu s olejom a nechajte opiecť dohneda z oboch strán.
Fašírky sa dajú aj piecť, len treba vždy pokvapkať olejom.
Tipy:
Aby boli rezne chrumkavé, nechajte ich pred vyprážaním chvíľu odležať v chladničke.
Do zemiakov môžete pridať rôzne prísady podľa chuti, napríklad údenú klobásu, syr, šunku alebo zeleninu.
Namiesto vyprážania môžete rezne upiecť v rúre.
K zemiakovým reznom sa hodia rôzne omáčky, napríklad tatárska, kečup alebo domáca paradajková omáčka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)