Vynikajúci šťavnatý závin, ktorý prirpavíte bez kysnutia a vďaka makovo-jablkovej plnke je naozaj neprekonateľný.
S cestom sa dobre pracuje, je vláčne, chutné a výborné aj domáce rožteky alebo iné plnené pečivo.
Potrebujeme:
2 hrnčeky (1 hrnček 200 ml) múka hladká
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g maslo (1/2 hrnčeka)
1 ks vajce
4 PL smotana kyslá
1 ČL sóda bikarbóna
1 PL cukor práškový
Na potretie:
olej
Plnka:
150 g mletý mak (3/4 hrnčeka)
4 ks jablká
cukor práškový
škorica mletá
Na potretie:
vajce
Ak chcete, ako náplň použiť lekvár, orechovú plnku, prípadne výborná je aj verzia mak a zavárané višne.
Postup:
Pripravíme si jednoduché nekysnuté cesto.
Všetky suroviny na cesto vymiešame.
Podľa potreby pridáme smotanu alebo múku.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik.
Plnka:
Jablká si očistíme a nastrúhame, podľa potreby ochutíme cukrom a mletou škoricou, ja zvyknem aj pokvapkať citrónovou šťavou.
Mletý mak si v miske zmiešame s práškovým cukrom, osladíme podľa chuti.
Rozvaľkané cesto potrieme rastlinným olejom, posypeme makom.
Na mak poukladáme nastrúhané jablká.
Okraje cesta zahneme ale len na kúsku a potom opatrne cesto zavinieme.
Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25 minút.
Takto vyzerá zavin po vybratí z rúry.
Ešte teplý ho bohato posypeme práškovým cukrom.
Tip:
Aby závin nepraskol, zvyknem ho pred pečením ešte popichať vidličkou.
Dobrú chuť:-)