Nie je vaša piškóta dostatočne nakysnutá alebo praská?
Vieme, ako si s tým poradiť.
Všetko, čo potrebujete, je jeden produkt, ktorý máte vo svojej kuchyni.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál newsy.gotujmy priniesol vynikajúcu radu, ako urobiť dokonalú piškótu.
Piškóta, zdanlivo triviálny korpus, je základom na výrobu tort a iných dezertov.
Bohužiaľ sa vždy nepodarí úplne podľa vašich predstáv, pretože môže prasknúť a spadnúť.
Aby ste to napravili, pridajte trochu tejto ingrediencie, ktorá sa bežne v dezertoch nepoužíva, avšak môže byť skvelým pomocníkom.
Tajná ingrediencia pre nadýchanú piškótu
Základom piškóty sú vajíčka a primerané vyšľahanie bielkov.
Veľa ľudí tvrdí, že do piškót treba okrem vajec pridávať len cukor a múku.
Nedá sa nesúhlasiť s tým, že takto vyrobená piškóta skutočne vyjde ako z učebnice.
To je však pre mnohých ľudí trochu problematické.
Čo teda robiť, aby piškóta narástla?
Za týmto účelom ju môžete obohatiť o prášok do pečiva či dokonca zemiakový škrob.
S týmito prísadami sa znižuje riziko kulinárskeho nešťastia a nesprávneho nadýchania piškótového korpusu bez ovplyvnenia chuti pečeného produktu.
Ale to nie je všetko.
Do zmesi sa oplatí naliať jednu polievkovú lyžicu liehového octu.
Cesto tak sa tak dobre nafúkne a bude nádherne nadýchané.
A nebojte sa, po vybratí z rúry nebudete cítiť ocot vôbec!
Recept na nadýchanú piškótu
Na prípravu dobrej piškóty budete potrebovať tieto suroviny.
Ingrediencie:
1 šálka hladkej múky
1/2 šálky zemiakového škrobu
1/4 šálky kryštálového cukru
6 vajec
1 polievková lyžica liehového octu
1 lyžička prášku do pečiva
Postup:
Oddeľte bielky od žĺtkov.
Do jednej misky dajte bielky a do druhej žĺtky.
Potom do žĺtkov nalejte jednu polievkovú lyžicu liehového octu, pridajte lyžičku prášku do pečiva a premiešajte.
Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme dotuha.
Keď sú bielky vyšľahané, pomaly za stáleho miešania pridávajte cukor, kým nedosiahnete správnu konzistenciu.
Za stáleho miešania pridáme žĺtky.
Bez zastavenia miešania pridajte do hmoty hladkú múku a zemiakový škrob (oplatí sa ich naliať cez sito do jednej misky a premiešať).
Miešajte dohladka.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
Do tortovej formy vylejeme piškótovú zmes.
Teraz vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov na spodný ohrev.
Pečieme asi 40 minút a po uplynutí tejto doby skontrolujeme špajdľou.
Po upečení koláč hneď nevyberajte z rúry!
Stačí mierne pootvoriť dvierka a počkať, kým piškóta v rúre nevychladne.
A je to!
Piškótu odporúčame pripraviť deň pred použitím na iné dezerty.
Keď si piškóta deň odleží, nebude sa pri krájaní drobiť.
Dobrú chuť!