Tajomstvo dokonalého išelského pečiva odhalené: Tento recept zmení vaše Vianoce!

Výnimočné sviatočné pečivo podľa najlepšieho receptu, ktoré vylepšia vaše Vianoce.

Pripravte si perfektnú kombináciu maslového cesta, sladkého krému a bohatej čokoládovej polevy.

 

 

Výnimočné sviatočné pečivo podľa najlepšieho receptu, ktoré vylepšia vaše Vianoce.

Úžasný recept na obľúbené vianočné sušienky z youtube kanála HOLKY VÁRADY VAŘÍ.

Odkiaľ pochádza išelské pečivo?

šelské pečivo, známe aj ako išelské tortičky alebo išelské koláčiky, pochádza z Rakúska, konkrétne z oblasti Bad Ischl, kde sa začalo piecť už v 19. storočí.

 

 

Tento druh pečiva sa spája najmä s obdobím cisárskeho dvora, pretože bolo obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Sissi.

Typické sú malé, dvojposchodové koláčiky z krehkého orechového cesta, ktoré sa spájajú džemom a zdobia čokoládovou polevou.

Postupne sa recept rozšíril aj do okolitých krajín, vrátane Slovenska a Česka, kde sa stal tradičnou súčasťou vianočného pečenia. Dnes patrí išelské pečivo medzi klasické rakúsko-uhorské dezerty, ktoré si zachovali svoju pôvodnú eleganciu a jemnú chuť.

Ako pripraviť najlepšie išelské pečivo?

Potrebujeme:

210 g hladkej múky

70 g práškového cukru

30 g kakaa

 

160 g masla

2 žĺtky

40 g mletých mandlí

limetkovú kôru

škoricu

Na náplň:

250 g masla

100 g práškového cukru

100 g mletých lieskových orieškov

 

 

ríbezľový džem

rum

Na polevu:

20 g masla

50 g čokolády

Na ozdobenie:

vlašské orechy

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto pridáme do nádoby od kuchynského robota alebo do hlbokej misky.

Zmiešame a vymiesime hladké cesto.

Cesto zabalíme do fólie a vložíme na dve hodiny do chladničky.

 

 

Po vybratí z chladničky položíme cesto na pomúčený stôl.

Valčekom rozvaľkáme na cca 3 mm hrúbku. Pomocou formičky povykrajujeme.

Vykrojené cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 6 minút.

 

 

Všetky ingrediencie na náplň pridáme do misky.

Všetko spolu premiešame a vyšľaháme krém. Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo a čokoládu.

Polovicu sušienok ozdobíme čokoládou a orechmi a necháme stuhnúť.

Druhú polovicu natrieme krémom a zlepíme dohromady.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes