Pripravte si perfektnú kombináciu maslového cesta, sladkého krému a bohatej čokoládovej polevy.

Výnimočné sviatočné pečivo podľa najlepšieho receptu, ktoré vylepšia vaše Vianoce.
Úžasný recept na obľúbené vianočné sušienky z youtube kanála HOLKY VÁRADY VAŘÍ.
Odkiaľ pochádza išelské pečivo?
šelské pečivo, známe aj ako išelské tortičky alebo išelské koláčiky, pochádza z Rakúska, konkrétne z oblasti Bad Ischl, kde sa začalo piecť už v 19. storočí.

Tento druh pečiva sa spája najmä s obdobím cisárskeho dvora, pretože bolo obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Sissi.
Typické sú malé, dvojposchodové koláčiky z krehkého orechového cesta, ktoré sa spájajú džemom a zdobia čokoládovou polevou.
Postupne sa recept rozšíril aj do okolitých krajín, vrátane Slovenska a Česka, kde sa stal tradičnou súčasťou vianočného pečenia. Dnes patrí išelské pečivo medzi klasické rakúsko-uhorské dezerty, ktoré si zachovali svoju pôvodnú eleganciu a jemnú chuť.
Ako pripraviť najlepšie išelské pečivo?
Potrebujeme:
210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
30 g kakaa

160 g masla
2 žĺtky
40 g mletých mandlí
limetkovú kôru
škoricu
Na náplň:
250 g masla
100 g práškového cukru
100 g mletých lieskových orieškov

ríbezľový džem
rum
Na polevu:
20 g masla
50 g čokolády
Na ozdobenie:
vlašské orechy
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto pridáme do nádoby od kuchynského robota alebo do hlbokej misky.
Zmiešame a vymiesime hladké cesto.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na dve hodiny do chladničky.

Po vybratí z chladničky položíme cesto na pomúčený stôl.
Valčekom rozvaľkáme na cca 3 mm hrúbku. Pomocou formičky povykrajujeme.
Vykrojené cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 6 minút.

Všetky ingrediencie na náplň pridáme do misky.
Všetko spolu premiešame a vyšľaháme krém. Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo a čokoládu.
Polovicu sušienok ozdobíme čokoládou a orechmi a necháme stuhnúť.
Druhú polovicu natrieme krémom a zlepíme dohromady.
Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:




















