Neskutočne lahodný a rýchly domáci zákusok „Praha“! Lacný, bez smotany, želatíny a mascarpone!

Tento dezert sa u vás doma stane kráľom všetkých rodinných osláv a stretnutí s priateľmi.

Pripravte si doma exkluzívny dezert z nadýchaného kakaového cesta a lahodného krému, aký ste doteraz neochutnali.

 

 

Tento dezert sa u vás doma stane kráľom všetkých rodinných osláv a stretnutí s priateľmi.

Výnimočný recept na unikátny čokoládový dezert s krémovou plnkou z youtube kanála CAKES and COOKING.

Ako pripraviť čokoládovú tortu Praha?

Potrebujeme:

Na cesto:

330 g hladkej múky

60 g kakaa

15 g prášku do pečiva

6 stredne veľkých vajec

štipku soli

16 g vanilkového cukru

270 g kryštálového cukru

 

 

150 ml mlieka (izbovej teploty)

150 g rozpusteného masla

Na krém:

3 žĺtky

50 ml vody

8 g vanilkového cukru

 

 

240 g sladeného kondenzovaného mlieka

400 g zmäknutého masla

20 g kakaa na pečenie

pár kvapiek rumovej esencie (voliteľné)

Na impregnáciu:

1 PL kondenzovaného mlieka

 

 

150 ml studenej prevarenej vody

300 g marhuľového džemu

Na polevu (voliteľné):

100 g masla

100 g horkej čokolády (70-80% kakaa)

Postup:

Do misky s múkou nasypeme kakao a prášok do pečiva. Metličkou premiešame.

Do samostatnej misky s vajíčkami pridáme soľ, vanilkový cukor a mixérom vyšľaháme do hladka.

 

 

Počas šľahania po častiach pridávame cukor.

Šľaháme 4 minúty, kým zmes nezbelie. Potom počas šľahania pridáme mlieko a rozpustené (nie horúce) maslo.

Do vajíčkovej zmesi preosejeme múku s kakaom a práškom do pečiva.

Na nízkom otáčkach vyšľaháme. Cesto prelejeme do formy (28 x 18 cm) vystlanej papierom na pečenie.

 

 

Pečieme 40-45 minút pri teplote 175°C.

Upečené cesto necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Potom cesto vodorovne prekrojíme na 4 časti.

Jednu časť cesta nadrobíme do samostatnej misky.

Pripravíme si krém: Do menšej misky pridáme žĺtky, vodu, vanilkový cukor a vidličkou rozmiešame.

Do rajnice s kondenzovaným mliekom pridáme žĺtkovú zmes.

 

 

Na miernom ohni počas miešania privedieme do varu a odstavíme zo sporáku.

Zmes cez sitko precedíme do nádoby, prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Do misky pridáme zmäknuté maslo a 5 minút šľaháme mixérom.

Pridáme kakao a pokračujeme v šľahaní.

Do krému postupne zašľaháme zmes z kondenzovaného mlieka.

Nakoniec pridáme rumovú esenciu a špachtľou premiešame.

 

 

Krém rozdelíme na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do cukrárskeho vrecka.

V pohári zmiešame kondenzované mlieko s vodou.

Zmesou navlhčíme cesto a nanesieme kakaový krém.

Krém rozotrieme, položíme cesto, navlhčíme, potrieme krémom a preložíme ďalším plátom cesta.

Cesto navlhčíme a potrieme džemom, ktorý sme zohriali v mikrovlnke.

Džemom potrieme aj boky dezertu a nanesieme rozdrobené cesto.

 

 

Dezert vložíme na tri hodiny do chladničky a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes