Starodávne cesto podľa mojej 80 ročnej babky: Upečiete z neho kompletne všetko!

Ponúkame vám jednoduchý recept na úžasné cesto, z ktorého upečiete tie najlepšie koláče a ďalšie dobroty.

Na tejto maškrte si pochutíte s celou rodinou.

 

 

Fantastický recept na lekvárové koláče z youtube kanála Appetizing experiments.

Ako pripraviť starodávne cesto?

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla

1 PL kryštálového cukru

 

 

1,5 ČL suchého droždia

1/2 ČL soli

100 ml teplého mlieka

1 vajce

Na náplň:

200 g džemu

 

 

Na ozdobenie:

1 žĺtok

1 PL mlieka

sezamové semienka

Postup:

Do pohára s teplým mliekom pridáme droždie.

Premiešame a 10 minút necháme odstáť.

Do hlbokej misky preosejeme múku.

 

 

Pridáme maslo a vymiešame do hladka.

V strede vyhĺbime jamku a nalejeme mlieko s droždím.

Pridáme cukor, vajce, soľ a všetko spolu zmiešame.

 

 

Rukou vymiesime cesto.

Cesto preložíme na stôl a znova dobre vymiesime.

Z cesta vytvarujeme guľu, vložíme do misky, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.

 

 

Po uplynutí doby cesto opatrne položíme na stôl.

Vytvarujeme guľu a rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Z každého kúska cesta vytvarujeme guľku.

 

 

Potom cesto rozvaľkáme valčekom a rozdelíme na 4  časti.

Do stredu každej časti cesta pridáme džem.

Vytvarujeme koláče v tvare obálky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Koláče prikryjeme a necháme 20 minút odstáť.

V malej miske zmiešame mlieko so žĺtkom a potrieme koláče.

Nakoniec posypeme sezamovými semienkami.

 

 

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

Pečieme 25-30 minút.

Necháme mierne vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes