Ak potrebujete vyčistiť kuchynskú mriežku, máme pre vás skvelý tip, ako na to. Dá sa to dokonca aj bez hubky či veľkej námahy.
Neváhajte a skúste, ako sa uvidíte, výsledok naozaj stojí za to.
Prečo je dôležité čistiť mriežku?
Pravidelné čistenie mriežky na sporáku je dôležité z niekoľkých dôvodov:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Počas varenia sa na mriežke usadzuje mastnota, zvyšky jedla a baktérie. Ak sa tieto nečistoty pravidelne neodstraňujú, môžu sa stať zdrojom baktérií a spôsobiť kontamináciu jedla.
Zažratá mastnota a pripálené zvyšky jedla na mriežke môžu spôsobovať nepríjemný zápach pri varení.
Čistá mriežka nie je len estetickou záležitosťou, umožňuje lepšie rozloženie tepla a tým pádom aj efektívnejšie varenie.
Pravidelná údržba, vrátane čistenia mriežky, pomáha predĺžiť životnosť vášho sporáka.
Na čistenie potrebujeme:
Gázu alebo starý obväz
Ocot
Hrubú fóliu
Postup:
Rošt položíme na fóliu a okraje zahneme tak, aby sme vytvorili akýsi provizórny bazén.
Gázu nastriháme na pásiky asi 6 cm široké a každý namočíme do octu.
Rošt si na jednej strane podložíme miskou, aby sa nám ľahšie manipulovalo.
Postupne pokryjeme celý povrch gázou namočenou v octe a necháme pôsobiť 30-60 minút.
Ocot zatiaľ rozpustí špinu a pripáleniny.
Ak sú niekde pripáleniny silnejšie, jednoducho ich zotriete kúskami fólie.
2. spôsob
Potrebujeme:
Jedlú sódu
Vodu
Postup:
Vytvoríme si jednoduchú pastu zo sódy a vody – konzistencia ako kyslá smotana a nanesieme na povrch mriežky.
Necháme pôsobiť 30-40 minút a potom ľahko zotrieme hubkou.
3. spôsob
Potrebujeme:
Jedlú sódu
Vodu
Postup:
Pripravíme si kúpeľ z vody a sódy (80 g) tak, aby bola celá mriežka ponorená.
Necháme 3 hodiny pôsobiť a potom mriežku obrátime a pripálené zvyšky zotrieme pomocou stierky.