Rozprávkové koláčiky HRÍBIKY: Najkrajšia maškrta na sviatočnom stole – prekvapí vás, aké sú jednoduché!

Tieto koláčiky budú najkrajšou ozdobou sviatočného stola.

Z tejto sladkej pochúťky budú nadšení deti aj dospelí.

 

 

Sušienky v tvare hríbikov nielen ozdobia váš sviatočný stôl, ale aj potešia vaše chuťové kanáliky.

Vynikajúci recept na netradičné sušienky z youtube kanála Natasha Shakinko 

Ako pripraviť hríbiky?

Potrebujeme: 

(na 16 hríbikov ) 

Na cesto: 

1 vajce  

 

 

100 g masla 

90 g kyslej smotany 

110 g kryštálového cukru 

340 g hladkej múky 

1/2 ČL prášku do pečiva 

 

 

štipku soli a vanilkového cukru

Na ozdobu: 

150 g čokolády 

mak 

1 ČL rastlinného oleja 

 

Postup: 

Do misky pridáme zmäknuté maslo.

Nasypeme cukor, soľ a vanilkový cukor.

Mixérom vyšľaháme na strednej rýchlosti do hladka.

 

 

Pridáme vajce a kyslú smotanu a vyšľaháme.

Ďalej pridáme trochu múky, prášok do pečiva a pokračujeme v šľahaní.

Postupne pridávame múku a vymiesime veľmi mäkké a nelepivé cesto.

 

 

Cesto rozdelíme na 15 g (stonka hríba) a 25 g kúsky (hríbový klobúčik) a ušúľame guľky.

Potom z menších častí cesta vyformujeme stonku a z väčších vytvarujeme klobúčik.

Cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 40 minút do chladničky.

 

 

Po uplynutí doby poukladáme na plech stonky hríbov.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 200°C.

Pečieme asi 10-15 minút.

 

 

Upečené cesto preložíme na tácku a necháme vychladnúť.

Klobúčiky poukladáme na vychladnutý plech vystlaný papierom.

Pečieme 10-15 minút pri teplote 200°C.

Upečené klobúčiky preložíme na mriežku.

Do ešte teplých klobúčikov vyrežeme priehlbinu pre stonku hríbu.

Potom do misky nalámeme čokoládu a rozpustíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

 

 

Do jamky v klobúčiku nalejeme trochu čokolády a vložíme stonku.

Hríby vložíme na 15 minút do chladničky.

Do rozpustenej čokolády pridáme olej a dobre premiešame.

 

 

Koniec stonky hríbu namočíme v čokoláde.

Necháme trochu odkvapkať a potom obalíme v maku.

Hríbiky vložíme na 15 minút do chladničky.

Po vybratí z chladničky namočíme klobúčik do čokolády a poukladáme na tanier vystlaný fóliou.

Hotové hríby vložíme ešte na hodinu do chladničky.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes