Ako pripraviť najlepšie domáce lístkové cesto? Vymeňte MASLO za túto prísadu, výsledok je dokonalý!

Pripravte si toto domáce lístkové cesto.  Sladké koláčiky, aj slané pečivo – všetko bude chutiť 100-krát lepšie, ako z kupovaného lístkového cesta.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála RG Konyhája.

Prečo sa oplatí skúsiť lístkové cesto doma?

Lístkové cesto je jedným z najuniverzálnejších pokladov v kuchyni.

Z niekoľkých jednoduchých surovín  vzniká jemné, krehké a vrstvené cesto, ktoré sa po upečení rozpadá na stovky tenkých lístkov.

Práve táto dokonalá štruktúra robí z lístkového cesta ideálny základ pre množstvo jedál – od slaných tyčiniek, syrových taštičiek a mäsových závinov až po lahodné dezerty ako jablkové vankúšiky, krémeše či croissanty.

Ako pripraviť dokonalé lístkové cesto bez masla?

Tajomstvom tohoto domáceho receptu je pridanie kyslej smotany a bravčovej masti – výsledkom je naozaj fantastické domáce lístkové cesto, z ktorého prirpavíte naozaj všetko domáce pečivo.

Potrebujeme:

Hladká múka: 900 g

 

 

Soľ: 10 g

Kryštálový cukor: 10 g

Kyslá smotana: 140 g

Vaječné žĺtky: 3 ks

 

 

Ocot: 2 PL (10 % ocot)

Voda: 420 ml

Bravčová masť : 600 g

 

 

Hladká múka: 100 g

Ocot: 3 PL (10 % ocot)

Postup:

Ako prvé si preosejeme múku do väčšej misy.

 

 

Potom odoberieme 4 lyžice múky do samostatnej misky.

Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu, ocot a postupne pridávame vodu. 

Vodu pridávame podľa potreby, aby sme vypracovali husté kompaktné cesto. 

Všetko spolu vymieste na nelepivé cesto a preložte ho na pomúčenú pracovnú dosku.

Cesto prikryte miskou a nechajte stáť 30 minút. 

Masť s odloženou múkou a trochou octu si vypracujte v samostatnej miske, kým vám cesto odpočíva.

Po uplynutí doby cesto vyvaľkáme na obdĺžnik. 

 

 

Z pripravenej zmesi odoberáme malé kúsky, ktoré ukladáme na cesto. 

Teraz tieto kúsky plnky rovnomerne rozotrieme na cesto. 

Cesto teraz začneme prekladať, najskôr z jednej strany smerom do stredu a potom z druhej strany smerom k opačnému okraju. 

 

 

Prevaľkáme valčekom a znovu preložíme – najskôr zdola a potom zhora. 

Nechajte cesto odpočívať asi 15 minút pod bavlnenou utierkou a potom si ho znovu rozvaľkajte rovnakým spôsobom. 

Opäť na vrch ukladajte kúsky pripravenej zmesi, votrite do cesta a preložte. 

Znovu necháme 15 minút odpočívať. 

 

 

Toto zopakujeme aj tretíkrát a štvrtýkrát, avšak poslednýkrát už nepridávame zmes masti, múky a octu. 

Naposledy však cesto dôkladne vyvaľkáme a preložíme tým istým spôsobom, ako predtým. 

Aj teraz necháme cesto odležať 15 minút a môžeme prejsť k ďalšiemu spracovaniu. 

Cesto teraz vyvaľkáme natenko a úhľadne nakrájame na štvorčeky alebo kruhy. 

 

 

Môžete ich naplniť ľubovoľnou plnkou, sladkou, aj slanou. 

V tomto prípade sú plnené lekvárom. 

 

 

Plnku zabaľte do cesta, utlačte kraje a ukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie. 

Pečte pri 200 °C na hornom a dolnom ohreve 20-23 minút.

 

 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes