Pripravte si toto domáce lístkové cesto. Sladké koláčiky, aj slané pečivo – všetko bude chutiť 100-krát lepšie, ako z kupovaného lístkového cesta.
Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála RG Konyhája.
Prečo sa oplatí skúsiť lístkové cesto doma?
Lístkové cesto je jedným z najuniverzálnejších pokladov v kuchyni.
Z niekoľkých jednoduchých surovín vzniká jemné, krehké a vrstvené cesto, ktoré sa po upečení rozpadá na stovky tenkých lístkov.
Práve táto dokonalá štruktúra robí z lístkového cesta ideálny základ pre množstvo jedál – od slaných tyčiniek, syrových taštičiek a mäsových závinov až po lahodné dezerty ako jablkové vankúšiky, krémeše či croissanty.
Ako pripraviť dokonalé lístkové cesto bez masla?
Tajomstvom tohoto domáceho receptu je pridanie kyslej smotany a bravčovej masti – výsledkom je naozaj fantastické domáce lístkové cesto, z ktorého prirpavíte naozaj všetko domáce pečivo.
Potrebujeme:
Hladká múka: 900 g

Soľ: 10 g
Kryštálový cukor: 10 g
Kyslá smotana: 140 g
Vaječné žĺtky: 3 ks

Ocot: 2 PL (10 % ocot)
Voda: 420 ml
Bravčová masť : 600 g

Hladká múka: 100 g
Ocot: 3 PL (10 % ocot)
Postup:
Ako prvé si preosejeme múku do väčšej misy.

Potom odoberieme 4 lyžice múky do samostatnej misky.
Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu, ocot a postupne pridávame vodu.
Vodu pridávame podľa potreby, aby sme vypracovali husté kompaktné cesto.
Všetko spolu vymieste na nelepivé cesto a preložte ho na pomúčenú pracovnú dosku.
Cesto prikryte miskou a nechajte stáť 30 minút.
Masť s odloženou múkou a trochou octu si vypracujte v samostatnej miske, kým vám cesto odpočíva.
Po uplynutí doby cesto vyvaľkáme na obdĺžnik.

Z pripravenej zmesi odoberáme malé kúsky, ktoré ukladáme na cesto.
Teraz tieto kúsky plnky rovnomerne rozotrieme na cesto.
Cesto teraz začneme prekladať, najskôr z jednej strany smerom do stredu a potom z druhej strany smerom k opačnému okraju.

Prevaľkáme valčekom a znovu preložíme – najskôr zdola a potom zhora.
Nechajte cesto odpočívať asi 15 minút pod bavlnenou utierkou a potom si ho znovu rozvaľkajte rovnakým spôsobom.
Opäť na vrch ukladajte kúsky pripravenej zmesi, votrite do cesta a preložte.
Znovu necháme 15 minút odpočívať.

Toto zopakujeme aj tretíkrát a štvrtýkrát, avšak poslednýkrát už nepridávame zmes masti, múky a octu.
Naposledy však cesto dôkladne vyvaľkáme a preložíme tým istým spôsobom, ako predtým.
Aj teraz necháme cesto odležať 15 minút a môžeme prejsť k ďalšiemu spracovaniu.
Cesto teraz vyvaľkáme natenko a úhľadne nakrájame na štvorčeky alebo kruhy.

Môžete ich naplniť ľubovoľnou plnkou, sladkou, aj slanou.
V tomto prípade sú plnené lekvárom.

Plnku zabaľte do cesta, utlačte kraje a ukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie.
Pečte pri 200 °C na hornom a dolnom ohreve 20-23 minút.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Veľa šťastia a dobrú chuť!




















