Pripravte si doma lahodný guláš, aký ste ešte neochutnali. Obľúbená pochúťka, ktorej príprava nie je náročná a predsa poteší celú rodinu.

Vynikajúci recept na domáci hovädzí guláš z portálu najbolji-recepti.
Najlepšie mäso na prípravu gulášu!
Hovädzie stehno je ideálne mäso na prípravu guláša, pretože má vyvážený pomer svaloviny a väziva, ktorý pri dlhom dusení vytvára šťavnatú a jemnú textúru.
Kolagén obsiahnutý vo väzive sa počas varenia premieňa na želatínu, čím prirodzene zahusťuje omáčku a dodáva jej hladkú, bohatú konzistenciu.

Mäso si pritom zachováva tvar, no zostáva mäkké a ľahko sa rozpadá na vidličke.
Okrem ideálnej štruktúry prináša hovädzie stehno aj výraznú, mäsitú chuť, ktorá tvorí základ pravého poctivého guláša.
Počas pomalého varenia sa z mäsa uvoľňujú šťavy, ktoré sa spájajú s cibuľou, paprikou a koreninami do dokonale aromatického celku.

Navyše ide o dostupný a univerzálny druh mäsa, vhodný nielen na guláš, ale aj na rôzne dusené jedlá, ragú či hovädzie na víne.
Preto by nemalo chýbať v kuchyni žiadneho milovníka tradičnej kuchyne.
Ako pripraviť domáci hovädzí guláš?

Potrebujeme:
600 g hovädzieho stehna
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ

1 PL vegety
1/2 ČL mletej červenej papriky (voliteľné)
500 ml pasírovaných paradajok
1,5 l vody
bobkový list

petržlenovú vňať
1 PL strúhanky
Postup:
Cibuľu a cesnak na drobno nasekáme alebo pomelieme.

Potom osmažíme na troche oleja.
Počas smaženia podľa potreby dolejeme trochu vody, aby sa cibuľa nepripálila.
Keď je cibuľa hotová, pridáme mäso, soľ, korenie a restujeme, kým nezíska peknú zlatistú farbu.
Potom pridáme vegetu, petržlenovú vňať a bobkový list.
Miešame niekoľko minút.

Potom pridáme pasírované paradajky a vodu tak, aby boli vo výške prsta alebo dvoch nad mäsom.
Varíme 40-60 minút.
Na záver pridáme strúhanku a varíme ešte 10-15 minút.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!




















