Tieto sviatočné koláčiky pôsobia skutočne originálne a určite ich budete pripravovať pri každej možnej príležitosti.

Neodolateľná pochúťka plnená tvarohovou a makovou plnkou s lekvárom, ktorá sa v každej domácnosti stane sviatočným hitom.
Výnimočný recept na domáce koláčiky z youtube kanála LiViera Desserts.
Ako pripraviť babičkine sviatočné koláčiky!
Potrebujeme:
Na cesto:
200 ml teplého mlieka
50 g čerstvého droždia
1 ČL kryštálového cukru

500 g hladkej múky
12 g kypriaceho prášku do pečiva
1 vrchovatá ČL soli
8 g vanilkového cukru
100 g kryštálového cukru
1 vrchovatá ČL citrónovej kôry
1 PL rumu
70 g roztopeného masla
1 ČL masti
3 žĺtky
Na tvarohovú plnku:
600 g polotučného tvarohu

4 PL práškového cukru
10 g vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry
15 g masla
1 PL rumu
2 vajcia

Na lekvárovú plnku:
1 PL slivkového lekváru
1 ČL vanilkového cukru
1 PL rumu
Na makovú plnku:
160 ml mlieka

80 g kryštálového cukru
30 g masla
250 g mletého maku
1 ČL škorice
1 PL rumu
1 vajce na potretie
posekané mandle a hrozienka na ozdobu
Postup:
Do teplého mlieka rozdrobíme droždie. Pridáme cukor, metličkou premiešame a necháme na teplom mieste 7 -10 minút kysnúť.
Do samostatnej misky preosejeme múku a prášok do pečiva.

Pridáme soľ, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a metličkou zamiešame.
Pridáme kvások, rum a roztopené maslo. Ďalej pridáme masť a žĺtky.
Špachtľou premiešame a potom kuchynským robotom miesime 7 minút.
Vrch cesta posypeme múkou, prekryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút.

Medzitým pripravíme tvarohovú plnku: do misky pridáme tvaroh a cukor.
Ďalej pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, roztopené maslo a rum.
Do tvarohovej zmesi nakoniec pridáme vajcia, premiešame a tyčovým mixérom vyšľaháme hladký krém.
Krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Pripravíme lekvárovú plnku: do misky pridáme lekvár, vanilkový cukor a rum.
Dobre premiešame a vložíme do vrecka.

Nakoniec pripravíme makovú plnku: do rajnice nalejeme mlieko, pridáme cukor a roztopené maslo.
Premiešame a zohrejeme na bod varu. Pridáme mak, zamiešame a varíme jednu minútu.
Potom do makovej plnky pridáme škoricu, rum a všetko spolu zmiešame.
Plnku vložíme do cukrárskeho vrecka.
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme bochník a vyvaľkáme na hrúbku 4-4.5 mm.

Z cesta vykrojíme kolieska s priemerom 4.5 cm.
Z koliesok odstránime prebytočnú múku a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Uprostred každého kolieska urobíme jamku.
Kraje koliesok potrieme vajíčkom.
Koláčiky naplníme tvarohovou plnkou a ozdobíme hrozienkami, ktoré sme vopred namočili do rumu, alebo lekvárovou plnkou.
Vrch posypeme mandľami a necháme 10 minút kysnúť.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 175°C.
Koláčiky pečieme 13-14 minút.
Ďalšie koláčiky naplníme makovo-lekvárovou plnkou a proces zopakujeme.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:


















