Babičkine sviatočné koláčiky: Pečiem ich na svadby aj na rodinné oslavy, najlepšia maškrta na stole!

Neodolateľná pochúťka plnená tvarohovou a makovou plnkou s lekvárom, ktorá sa v každej domácnosti stane sviatočným hitom.

Tieto sviatočné koláčiky pôsobia skutočne originálne a určite ich budete pripravovať pri každej možnej príležitosti.

 

 

Neodolateľná pochúťka plnená tvarohovou a makovou plnkou s lekvárom, ktorá sa v každej domácnosti stane sviatočným hitom.

Výnimočný recept na domáce koláčiky z youtube kanála LiViera Desserts.

Ako pripraviť babičkine sviatočné koláčiky!

Potrebujeme:

Na cesto:

200 ml teplého mlieka

50 g čerstvého droždia

1 ČL kryštálového cukru

 

 

500 g hladkej múky

12 g kypriaceho prášku do pečiva

1 vrchovatá ČL soli

8 g vanilkového cukru

100 g kryštálového cukru

1 vrchovatá ČL citrónovej kôry

1 PL rumu

70 g roztopeného masla

1 ČL masti

3 žĺtky

Na tvarohovú plnku:

600 g polotučného tvarohu

 

 

4 PL práškového cukru

10 g vanilkového cukru

1 ČL citrónovej kôry

15 g masla

1 PL rumu

2 vajcia

 

 

Na lekvárovú plnku:

1 PL slivkového lekváru

1 ČL vanilkového cukru

1 PL rumu

Na makovú plnku:

160 ml mlieka

 

 

80 g kryštálového cukru

30 g masla

250 g mletého maku

1 ČL škorice

1 PL rumu

1 vajce na potretie

posekané mandle a hrozienka na ozdobu

Postup:

Do teplého mlieka rozdrobíme droždie. Pridáme cukor, metličkou premiešame a necháme na teplom mieste 7 -10 minút kysnúť.

Do samostatnej misky preosejeme múku a prášok do pečiva.

 

 

Pridáme soľ, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a metličkou zamiešame.

Pridáme kvások, rum a roztopené maslo. Ďalej pridáme masť a žĺtky.

Špachtľou premiešame a potom kuchynským robotom miesime 7 minút.

Vrch cesta posypeme múkou, prekryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút.

 

 

Medzitým pripravíme tvarohovú plnku: do misky pridáme tvaroh a cukor.

Ďalej pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, roztopené maslo a rum.

Do tvarohovej zmesi nakoniec pridáme vajcia, premiešame a tyčovým mixérom vyšľaháme hladký krém.

Krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Pripravíme lekvárovú plnku: do misky pridáme lekvár, vanilkový cukor a rum.

Dobre premiešame a vložíme do vrecka.

 

 

Nakoniec pripravíme makovú plnku: do rajnice nalejeme mlieko, pridáme cukor a roztopené maslo.

Premiešame a zohrejeme na bod varu. Pridáme mak, zamiešame a varíme jednu minútu.

Potom do makovej plnky pridáme škoricu, rum a všetko spolu zmiešame.

Plnku vložíme do cukrárskeho vrecka.

Nakysnuté cesto preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme bochník a vyvaľkáme na hrúbku 4-4.5 mm.

 

 

Z cesta vykrojíme kolieska s priemerom 4.5 cm.

Z koliesok odstránime prebytočnú múku a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Uprostred každého kolieska urobíme jamku.

Kraje koliesok potrieme vajíčkom.

Koláčiky naplníme tvarohovou plnkou a ozdobíme hrozienkami, ktoré sme vopred namočili do rumu, alebo lekvárovou plnkou.

Vrch posypeme mandľami a necháme 10 minút kysnúť.

 

 

Plech vložíme do rúry predhriatej na 175°C.

Koláčiky pečieme 13-14 minút.

Ďalšie koláčiky naplníme makovo-lekvárovou plnkou a proces zopakujeme.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes