Pripravte si zeleninový bujón zo zdravých a prírodných surovín.

Ponúkame vám jednoduchý recept na prípravu zdravej domácej vegety a bujónu bez pridanej chémie.
Užitočný recept na domáce korenie z youtube kanála My Kitchen Tanja.
Ako pripraviť domácu vegetu?
Potrebujeme:
1 cibuľu
pár stoniek zeleru s listami
1 koreň petržlenu

2 mrkvy
1 paštrnák
čerstvú petržlenovú vňať
70 g himalájskej soli

2 ČL kurkumy
2 ČL sladkej papriky
2 ČL mletého čierneho korenia
Postup:
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky. Stonkový zeler nakrájame na väčšie kúsky.
Potom nakrájame petržlen, mrkvu, paštrnák a zeler.

Ošúpme cesnakové strúčiky a nasekáme petržlenovú vňať.
Všetku zeleninu pomelieme v mixéri.
Pomletú zeleninu preložíme do misky, premiešame a v tenkej vrstve nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do rúry so zapnutým ventilátorom pri teplote 80°C.
Sušíme 4 hodiny (prípadne v závislosti od vlhkosti zeleniny).
Usušenú zeleninu presypeme do misky a odvážime.

Do zmesi pridáme soľ, kurkumu, sladkú papriku, čierne korenie a všetko zmiešame.
Takto pripravené korenie vložíme do sklenenej nádoby.
Korenie skladujeme v špajzi.
Ako pripraviť domáci bujón?
Potrebujeme:
3 mrkvy
2 strúčiky cesnaku
4 stonky zeleru

2 petržleny
1 paštrnák
1 veľký pór
zväzok petržlenovej vňate
1/2 zeleru
1 kaleráb
zelerovú vňať
2-3 PL rastlinného oleja
2 ČL soli
Postup:
Ošúpanú mrkvu nakrájame na kolieska a pridáme do misky. Pridáme nasekaný cesnak a zelerovú vňať.
Ďalej pridáme nakrájaný petržlen a paštrnák.

Pór prekrojíme na polovicu, nakrájame a pridáme do misky so zeleninou.
Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na kocky nakrájaný zeler a kaleráb.
Nakoniec pridáme nasekanú zelerovú vňať.
V hlbokej panvici zohrejeme olej.
Pridáme zeleninu a osmažíme do mäkka.
Zeleninu smažíme 15 minút, potom znížime teplotu a smažíme ešte ďalších 10 minút.

Osmaženú zeleninu preložíme do misky.
Osolíme a podrvíme tyčovým mixérom.
Menší plech vystelieme papierom a po celej ploche nanesieme zeleninovú zmes.
Plech prekryjeme potravinovou fóliou.
Počkáme, kým zelenina vychladne.
Vychladnutú zeleninovú zmes vložíme na noc do mrazničky.

Po vybratí z mrazničky odstránime fóliu a papier.
Bujón nakrájame na kocky.
Kocky zabalíme do alobalu, plastového vrecka a vložíme do mrazničky.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:




















