Do polievky už nikdy nedám žiadne umeliny: Recept na zdravú domácu vegetu a bujón!

Ponúkame vám jednoduchý recept na prípravu zdravej domácej vegety a bujónu bez pridanej chémie.

Pripravte si zeleninový bujón zo zdravých a prírodných surovín.

 

 

Ponúkame vám jednoduchý recept na prípravu zdravej domácej vegety a bujónu bez pridanej chémie.

Užitočný recept na domáce korenie z youtube kanála My Kitchen Tanja.

Ako pripraviť domácu vegetu?

Potrebujeme:

1 cibuľu

pár stoniek zeleru s listami

1 koreň petržlenu

 

 

2 mrkvy

1 paštrnák

čerstvú petržlenovú vňať

70 g himalájskej soli

 

 

2 ČL kurkumy

2 ČL sladkej papriky

2 ČL mletého čierneho korenia

Postup:

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky. Stonkový zeler nakrájame na väčšie kúsky.

Potom nakrájame petržlen, mrkvu, paštrnák a zeler.

 

 

Ošúpme cesnakové strúčiky a nasekáme petržlenovú vňať.

Všetku zeleninu pomelieme v mixéri.

Pomletú zeleninu preložíme do misky, premiešame a v tenkej vrstve nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech vložíme do rúry so zapnutým ventilátorom pri teplote 80°C.

Sušíme 4 hodiny (prípadne v závislosti od vlhkosti zeleniny).

Usušenú zeleninu presypeme do misky a odvážime.

 

 

Do zmesi pridáme soľ, kurkumu, sladkú papriku, čierne korenie a všetko zmiešame.

Takto pripravené korenie vložíme do sklenenej nádoby.

Korenie skladujeme v špajzi.

Ako pripraviť domáci bujón?

Potrebujeme:

3 mrkvy

2 strúčiky cesnaku

4 stonky zeleru

 

 

2 petržleny

1 paštrnák

1 veľký pór

zväzok petržlenovej vňate

1/2 zeleru

1 kaleráb

zelerovú vňať

2-3 PL rastlinného oleja

2 ČL soli

Postup:

Ošúpanú mrkvu nakrájame na kolieska a pridáme do misky. Pridáme nasekaný cesnak a zelerovú vňať.

Ďalej pridáme nakrájaný petržlen a paštrnák.

 

 

Pór prekrojíme na polovicu, nakrájame a pridáme do misky so zeleninou.

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na kocky nakrájaný zeler a kaleráb.

Nakoniec pridáme nasekanú zelerovú vňať.

V hlbokej panvici zohrejeme olej.

Pridáme zeleninu a osmažíme do mäkka.

Zeleninu smažíme 15 minút, potom znížime teplotu a smažíme ešte ďalších 10 minút.

 

 

Osmaženú zeleninu preložíme do misky.

Osolíme a podrvíme tyčovým mixérom.

Menší plech vystelieme papierom a po celej ploche nanesieme zeleninovú zmes.

Plech prekryjeme potravinovou fóliou.

Počkáme, kým zelenina vychladne.

Vychladnutú zeleninovú zmes vložíme na noc do mrazničky.

 

 

Po vybratí z mrazničky odstránime fóliu a papier.

Bujón nakrájame na kocky.

Kocky zabalíme do alobalu, plastového vrecka a vložíme do mrazničky.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes