Ďalším dôvodom radosti pri príchode jesene a zimy je fakt, že na pultoch obchodov sa začína objavovať toto exotické ovocie.
Kaki by si mal počas nasledovných týždňov dopriať každý.
Je totižto nesmierne prospešné!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Okrem skutočnosti, že rajčiak má špecifickú chuť (v dobrom slova zmysle), je tiež neuveriteľne užitočná.
Vitamínový a minerálny komplex, ktorý obsahuje, je oveľa širší, ako ten v jablkách, melóne či inom ovocí, ktoré bežne konzumujeme.
Využime ho teda naplno aspoň v týchto mesiacoch.
Prečo je kaki také zdravé?
Svoje blahodárne účinky vďačí kaki vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Medzi najdôležitejšie patria:
Beta-karotén: Tento silný antioxidant sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému.
Lykopén: Ďalší významný antioxidant, ktorý sa spája so zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny prostaty.
Vitamín C: Posilňuje imunitný systém a má silné antioxidačné účinky.
Vláknina: Podporuje zdravé trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
Minerály: Kaki je bohaté na draslík, meď a mangán, ktoré sú dôležité pre mnoho telesných funkcií.
Protirakovinové účinky kaki
Neutralizácia voľných radikálov: Antioxidanty v kaki neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a môžu prispievať k rozvoju rakoviny.
Podpora imunitného systému: Silný imunitný systém je schopný efektívnejšie bojovať proti rakovinovým bunkám.
Protizápalové účinky
Chronický zápal je spojený s rozvojom mnohých chorôb vrátane rakoviny. Kaki má silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť toto riziko.
Protizápalové účinky kaki Zníženie zápalových markerov: Štúdie ukázali, že konzumácia kaki môže znížiť hladinu zápalových markerov v tele.
Ochrana buniek: Antioxidanty v kaki chránia bunky pred poškodením a zabraňujú rozvoju zápalových procesov. Podpora zdravia kĺbov:
Protizápalové účinky kaki môžu byť prospešné aj pri zmierňovaní bolesti kĺbov spojených s chronickým zápalom.
Čo ešte dokáže toto ovocie
Úbytok hmotnosti
Kaki obsahuje veľké množstvo výživných látok a veľmi dobre zasýti.
Súčasne však obsahuje minimum kalórií a zlepšuje metabolizmus.
Prispieva tiež k likvidácii tukových zásob.
Prevencia a liečba hypertenzie
Pri zvýšenom tlaku sa odporúča konzumovať 2-3 sušené, alebo čerstvé plody denne.
Pomáhajú normalizovať činnosť čriev
Kaki obsahuje veľké množstvo pektínu a vlákniny, ktoré pomáhajú stimulovať črevá, odstraňovať zvyšky potravín a tým odstraňujú u tela toxíny.
Posilnenie nervového systému
Tí, ktorí trpia nespavosťou alebo neurózou, by mali pravidelne konzumovať toto ovocie v čerstvej aj sušenej forme.
Dva kusy tohoto ovocie denne vám pomôžu ľahšie sa vyrovnať so stresom a zlepšia vám spánok.
Pre normálnu činnosť cievneho systému a silné srdce.
Kaki je neoceniteľným zdrojom vitamínu A , C, draslíka, rutínu, horčíka a železa, ktoré sú potrebné pre osoby so zhoršenou funkciu srdca, ako aj s anémiou.
Na prevenciu vyššie uvedených ochorení a vyčerpania sa odporúča užívať 1 kaki denne alebo pite 100 ml čerstvej šťavy.
Pre pľúca a priedušky
Beta-karotén a provitamín A posilňujú steny pľúc a podporuje ich funkciu.
Zvlášť odporúčané je toto ovocie pre silných fajčiaroch.
Antibakteriálna vlastnosť
Kaki je zvlášť potrebné v období chrípky, prechladnutí a iných chorôb.
Pomáha telu odolávať chorobám spôsobeným stafylokokmi, E. coli, bojuje tiež proti chrípke a nachladnutiu – ide teda o najlepšiu prevenciu.
Šťava z kaki je tiež výborná na podráždenú pokožku, popáleniny a ekzémov.
Zmiešajte žĺtok s rozmixovaným ovocím a získate efektívnu masku na rožšírené póry a čierne bodky.
Kontraindikácie:
je potrebné postupovať opatrne pri žalúdočných vredoch s chorobách žalúdka, ako aj po chirurgických zákrokoch.
Tiež by sa mu mali strániť pacienti trpiaci cukrovkou, kvôli vysokému obsahu glukózy v ovocí.
Tiež by ste ovocie nemali podávať deťom do 3 rokov.