Je protirakovinový, protizápalový a práve teraz ho majú v každom obchode: Dôvod, prečo by mal toto ovocie počas jesene jesť každý!

Úžasný dôvod, prečo by si mal toto ovocie počas jesene dopriať každý: 7 zázračných účinkov, ktoré sa oplatí poznať!

Ďalším dôvodom radosti pri príchode jesene a zimy je fakt, že na pultoch obchodov sa začína objavovať toto exotické ovocie.

 

 

Kaki by si mal počas nasledovných týždňov dopriať každý.

Je totižto nesmierne prospešné!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Okrem skutočnosti, že rajčiak má špecifickú chuť (v dobrom slova zmysle), je tiež neuveriteľne užitočná.

Vitamínový a minerálny komplex, ktorý obsahuje, je oveľa širší, ako ten v jablkách, melóne či inom ovocí, ktoré bežne konzumujeme.

Využime ho teda naplno aspoň v týchto mesiacoch.

Prečo je kaki také zdravé?

Svoje blahodárne účinky vďačí kaki vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Medzi najdôležitejšie patria:

Beta-karotén: Tento silný antioxidant sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému.

Lykopén: Ďalší významný antioxidant, ktorý sa spája so zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny prostaty.

Vitamín C: Posilňuje imunitný systém a má silné antioxidačné účinky.

Vláknina: Podporuje zdravé trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Minerály: Kaki je bohaté na draslík, meď a mangán, ktoré sú dôležité pre mnoho telesných funkcií.

Protirakovinové účinky kaki

Neutralizácia voľných radikálov: Antioxidanty v kaki neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a môžu prispievať k rozvoju rakoviny.

Podpora imunitného systému: Silný imunitný systém je schopný efektívnejšie bojovať proti rakovinovým bunkám.

Protizápalové účinky

Chronický zápal je spojený s rozvojom mnohých chorôb vrátane rakoviny. Kaki má silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť toto riziko.

Protizápalové účinky kaki Zníženie zápalových markerov: Štúdie ukázali, že konzumácia kaki môže znížiť hladinu zápalových markerov v tele.

Ochrana buniek: Antioxidanty v kaki chránia bunky pred poškodením a zabraňujú rozvoju zápalových procesov. Podpora zdravia kĺbov:

Protizápalové účinky kaki môžu byť prospešné aj pri zmierňovaní bolesti kĺbov spojených s chronickým zápalom.

Čo ešte dokáže toto ovocie

 

 

Úbytok hmotnosti

Kaki obsahuje veľké množstvo výživných látok a veľmi dobre zasýti.

Súčasne však obsahuje minimum kalórií a zlepšuje metabolizmus.

Prispieva tiež k likvidácii tukových zásob.

Prevencia a liečba hypertenzie

 

 

Pri zvýšenom tlaku sa odporúča konzumovať 2-3 sušené, alebo čerstvé plody denne.

Pomáhajú normalizovať činnosť čriev

Kaki obsahuje veľké množstvo pektínu a vlákniny, ktoré pomáhajú stimulovať črevá, odstraňovať zvyšky potravín a tým odstraňujú u tela toxíny.

Posilnenie nervového systému

 

 

Tí, ktorí trpia nespavosťou alebo neurózou, by mali pravidelne konzumovať toto ovocie v čerstvej aj sušenej forme.

Dva kusy tohoto ovocie denne vám pomôžu ľahšie sa vyrovnať so stresom a zlepšia vám spánok.

Pre normálnu činnosť cievneho systému a silné srdce.

 

 

Kaki je neoceniteľným zdrojom vitamínu A , C, draslíka, rutínu, horčíka a železa, ktoré sú potrebné pre osoby so zhoršenou funkciu srdca, ako aj s anémiou.

Na prevenciu vyššie uvedených ochorení a vyčerpania sa odporúča užívať 1 kaki denne alebo pite 100 ml čerstvej šťavy.

Pre pľúca a priedušky

Beta-karotén a provitamín A posilňujú steny pľúc a podporuje ich funkciu.

Zvlášť odporúčané je toto ovocie pre silných fajčiaroch.

Antibakteriálna vlastnosť

 

 

Kaki je zvlášť potrebné v období chrípky, prechladnutí a iných chorôb.

Pomáha telu odolávať chorobám spôsobeným stafylokokmi, E. coli, bojuje tiež proti chrípke a nachladnutiu – ide teda o najlepšiu prevenciu.

Šťava z kaki je tiež výborná na podráždenú pokožku, popáleniny a ekzémov.

Zmiešajte žĺtok s rozmixovaným ovocím a získate efektívnu masku na rožšírené póry a čierne bodky.

 

 


Kontraindikácie:

je potrebné postupovať opatrne pri žalúdočných vredoch s chorobách žalúdka, ako aj po chirurgických zákrokoch.

Tiež by sa mu mali strániť pacienti trpiaci cukrovkou, kvôli vysokému obsahu glukózy v ovocí.

Tiež by ste ovocie nemali podávať deťom do 3 rokov.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.