Pamätáte si na chuť detstva? Na tie neodolateľné torty a poctivé krémy, ktoré nám pripravovali naše babičky?
Jednou z takýchto nezabudnuteľných pochúťok bol krém z ľadových kaštanov.
Jeho jemná, karamelová chuť a krémová konzistencia nás dodnes dokážu očariť. Poďme si spolu pripomenúť, ako si tento lahodný krém pripraviť doma.
Tento krém je vynikajúci na torty a neprekonateľný do veterníkov aj do vianočného pečiva. Fantastická pochúťka, recept od Lucky!
Na krém potrebujeme:
tri šľahačkové smotany (250g, 33%)
tri kusy tyčinky ľadových kaštanov (prípadne dve biele čokolády)
Postup:
Tento krem si môžete pripraviť aj s bielou čokoládou alebo inými obľúbenými tyčinkami.
Na tri smotany potrebujete 2 biele čokolády.
Smotany si dáme do hrnca a dáme variť na plameň.
Už počas zohrievania pridáme nalámané ľadové gaštany (alebo čokoládu) a necháme prevariť, za stáleho miešania.
Potom hmotu necháme do druhého dňa v chladničke – minimálne odporúčam 12 hodín.
Na druhý deň vyšľaháme dotuha. Používame do tort, veterníkov, zákuskov a podobne.
Krém je naozaj výborný.
Ako vylepšiť krém z ľadových kaštanov a kam ho využiť?
Krém z ľadových kaštanov je sám o sebe lahôdkou, no vždy je priestor na jeho vylepšenie a nové kombinácie. Tu je niekoľko tipov, ako ho môžete ozvláštniť a do akých dezertov ho využiť.
Ako vylepšiť chuť krému?
Pridajte trochu alkoholu: Lyžička rumu, brandy alebo Amaretta dodá krému hĺbku a komplexnosť.
Vmiešajte korenie: Štipka kardamónu, škorice alebo muškátového orecha dodá krému vianočnú atmosféru.
Obohaťte ho o iné orechy: Okrem ľadových kaštanov môžete pridať nasekané vlašské orechy, mandle alebo lieskové orechy.
Skombinujte ho s inými príchuťami: Vynikajúco sa hodí k vanilke, čokoláde, káve alebo citrusovým plodom.
Pridajte ovocie: Čerstvé alebo sušené ovocie, ako napríklad maliny, čučoriedky alebo figy, dodajú krému sviežosť.
Do akých dezertov sa hodí krém z ľadových kaštanov?
Torty: Je ideálny ako plnka do tort, či už klasických alebo moderných. Skvele sa kombinuje s piškótami, korpusom z orechov alebo s čokoládovým základom.
Veterníky: Naplnené krémom z ľadových kaštanov sú neodolateľnou klasikou.
Zákusky: Môžete ho použiť ako náplň do košíčkov, muffinov alebo rezov.
Sladké poháre: Vrstvite ho s ovocím, piškótami alebo inými krémami a vytvorte tak chutné dezerty do pohárov.
Zmrzlina: Pridajte ho do domácej zmrzliny pre bohatú a krémovú chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)