Cvikla je známa a obľúbená ako v Európe, tak v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách.
Prvé záznamy o cvikly sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Aké má účinky na naše zdravie?
Užitočné tipy a priaznivé účinky cvikly podľa portálu batranete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zlepšuje zrak
Pravideľná konzumácia červenej repy posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku. Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.
Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:
detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,
zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,
znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,
pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie aj metabolizmus,
obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečene a pomáha tiež znižovať krvný tlak,
dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,
lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Odborníci na výživu odporúčajú šťavu z červenej repy miešať s ovocnými kokteilmi, aby bol efekt dlhodobý.
Už od čias tradičnej čínskej medicíny je cvikla známa mnohými výhodami, ktoré prináša nášmu zdraviu.
Skombinujte cviklu s jablkami a mrkvou a urobí zázraky proti kardiovaskulárnym a obličkovým problémom.
Okrem tohto aspektu je cvikla mimoriadne prospešná pre mozog, obličky, pečeň, pľúca a mnohé ďalšie orgány.
Navyše so zavedením cvikly do stravy sa okamžite zlepší aj imunitný systém.
Aby cvikla detoxikovala organizmus, odporúča sa konzumovať 50 ml cviklovej šťavy zmiešanej s 250 ml mrkvovej šťavy alebo 120 ml jablkovej šťavy.
Séria vedeckých štúdií vykonaných v posledných rokoch dokázala mimoriadne dobré účinky cvikly na cievy a krvný tlak.
Horčík nachádzajúci sa v cvikle reguluje stav ciev a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
Zároveň sa cvikla môže konzumovať v kombinácii s iným ovocím či zeleninou, napríklad s uhorkami.
Recept na vhodný cviklový šalát:
Nastrúhaná surová cvikla s kyslím jablkom a hrsťou rukoly, ochutená citrónom, olivovým olejom a cesnakom.
Ako zachovať najviac vitamínov pri tepelnej úprave
Nie je prekvapením, že cvikla má naviac liečivých látok na jeseň, teda krátko potom, ako sa vyberie z pôdy.
Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov.
Stále platí, že najzdravšia je cvikla surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie.
Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave – neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť.
Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou.
Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale.
Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.
Nie je však pravdou, že cvikla v boršči, zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny.
Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, avšak mení sa pomer živín v nej.
Na zdravie!