Veľmi jednoduchý recept z youtube na mäkké a chutné občerstvenie, ktorým prekvapíte aj nečakanú návštevu.
Tento tradičný pokrm sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi syra, pridať bylinky alebo údené mäso. Poďme sa spolu inšpirovať a objavovať nové chuťové kombinácie.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
8 g instantného droždia
100 ml teplej vody
1 čajová lyžička cukru
1 čajová lyžička soli
50 ml oleja
150 ml teplého mlieka
2 lyžice petržlenovej vňate
3 varené zemiaky
100 g syra (Mozzarella + čedar)
Postup:
Do väčšej misky nasypeme múku, sušené droždie a zalejeme teplou vodou.
Postupne pridávame soľ a olej.
Prilejeme teplé mlieko a vzniknutú zmes rozmiešame.
Pridáme petržlenovú vňať a miešame, až kým nám nevznikne cesto.
To následne prikryjeme na 40 minút. Varené zemiaky nakrájame na menšie kocky.
V miske ich potom roztlačíme vidličkou.
Do takto vzniknutej zemiakovej kaše postupne pridávame čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať.
Ingrediencie dodávame podľa chuti.
Dosypeme syr typu mozzarella spolu s čedarom.
Takto dochutenú zmes následne rozmiešame tak, aby nám vznikla hustá hmota.
Z nej si potom vyformujeme stredne veľké guľky, ktoré si pripravíme na tanier.
Cesto vyberieme z misy, nakrájame na viacero častí, z ktorých vyrobíme guľky.
Tie potom rozvaľkáme do veľkosti menšej placky, do ktorej vložíme guľku zo zemiakovej hmoty.
Zemiakovú guľku zabalíme do cesta.
Guľku pritlačíme rukou, aby sa nám vytvorili placka, ktorú pripravíme na plech.
Potrieme vaječným žĺtkom, posypeme syrom.
Dáme zapiecť do rúry pri teplote 180°C na 25 až 30 minút.
Žemličky upečieme a podávame.
Dobrú chuť!
Video návod: