Tieto koláčiky som jedla na krstinách pred asi siedmimi rokmi a hneď som pýtala recept.
Odvtedy som lístkové cesto ani raz neotvorila.
Toto je zaň perfektná náhrada a veľmi veľmi chutná – na všetky slané chuťovky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Majú úspech, objednávajú si ich odo mňa aj na svadby a oslavy. Skúste :-).
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1 bal. prášok do pečiva
2 vajíčka
1 ks tavený syr v črievku (Bambino, prípadne môžete použiť aj trojuholníčky)
250 g maslo
2 cl pálenka
1 lyžička soľ
na potretie:
1 vajce
podľa chuti:
sézam
syr
ľanové semiačko
rasca
hrubozrnná soľ
Postup:
Maslo vyberieme z chladničky v predstihu, aby dostatočne zmäklo.
Do misky preložíme maslo, vajíčka, múku, prášok do pečiva, soľ, tavený syr a pálenku.
Vymiešame jednotné cesto.
Cesto je redšie a lepivé, preto ho zabalíme do fólie.
Následne cesto odložíme takto zabalené do chladničky, aspoň na 24 hodín.
Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme.
Rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme tvary podľa nášho vkusu.
Z cesta robím pagáčiky, tyčinky, slimáky…
Potrieme vajíčkom a posypeme soľou, prípadne inými prísadami.
Vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch pečieme dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)