Chcete si doma pripraviť domáce buchty, ktoré chutia ako od babičky? Máme pre vás overený recept na Jankove buchty, ktoré sú ideálne na nedeľné raňajky alebo ako sladký dezert.
K príprave tohoto vynikajúceho dezertu nás inšpirovala pani Alena F.
Potrebujeme:
Na cesto:
1 dl olej
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
soľ
2 ks žĺtok
250 ml mlieko
42 g droždie
100 g cukor práškový
500 g hladká múka
náplň
2 žĺtok
cukor práškový
1 ks vanilkový cukor
250 g tvaroh v alobale
Voliteľné na náplň:
mak
orechy
lekvár
Postup:
Do múky vyhĺbime jamku, v ktorej necháme vykysnúť kvások. Okraje múky osolíme.
Po vykysnutí kvásku postupne pridávame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto.
Necháme asi hodinu kysnúť, pričom v priebehu kysnutia cesto asi 2x prehniteme.
Pekáč vymastíme olejom. Z cesta tvoríme guličky, ktoré preložíme na tácku.
Keď máme všetko cesto spotrebované, začneme od prvej guličky rozťahovať guličky na placky, ktoré plníme náplňou.
Buchty uzavrieme a skladáme do olejom vymasteného pekáča tesne vedľa seba.
Necháme ešte asi 10 minút kysnúť.
Vrcch buchtičiek potrieme olejom a dáme do rúry.
Pečieme na 175 ° C asi 22 minút. Buchty s tvarohovou náplňou pečieme o niečo dlhšie.
Ešte horúce buchty opäť z vrchu potrieme olejom a kto chce, môže pocukrovať.
Náplň:
Tvaroh vymiešame dohrladka s oboma druhmi cukru a žĺtkami.
Okrem tvarohovej plnky môžete zvoliť makovú, orechovú alebo lekvárovú plnku.
Buchty sú ako stvorené k šálke čaju alebo dobrej kávičky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)