Ponúkame vám jednoduchý recept na prípravu veľmi chutného cviklového šalátu.

Tento šalát sa výborne hodí ako predjedlo, ktoré skvele chutí teplé aj studené.
Rovnako ho môžete využiť aj ako lahodnú zeleninovú prílohu.
Fantastický recept na zaváranú cviku so zeleninou z youtube kanála Коллекция Рецептов.
Ako pripraviť cviklový šalát s cesnakom?
Potrebujeme:
(na 5 l)
1 kg cibule

1 kg mrkvy
1,5 kg repy
1,5 kg paradajok
1/2 sladkej papriky
1-2 feferónky

1 hlávku cesnaku
300-350 ml rastlinného oleja
4 bobkové listy
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 PL sladkej papriky
80-90 g soli (3 PL)
120 g kryštálového cukru (4 vrchovaté PL)
60 ml 9% octu (4 PL)
Postup:
Cibuľu ošúpeme, nakrájame a vložíme do misky.
Do samostatných misiek pridáme ošúpanú a na tenké plátky nastrúhanú mrkvu a cviklu.
Do ďalšej misky pridáme rozmixované paradajky.

Do ostatných misiek pridáme na tenké plátky nakrájanú papriku a feferónku.
Cesnak nastrúhame alebo nadrobno nasekáme a vložíme do malej misky.
Do hlbokého hrnca na sporáku nalejeme olej. Pridáme cibuľu a na maximálnom ohni opražíme.
Akonáhle sa tekutina odparí a cibuľa začne hnednúť, pridáme mrkvu.
Premiešame a bez zníženia teploty smažíme asi 5 minút, kým sa mrkva mierne neusadí a nezmäkne.

Pridáme cviklu, dobre premiešame a dusíme 8-10 minút.
Potom pridáme nakrájanú papriku, feferónku a rozmixované paradajky.
Všetko spolu dôkladne zamiešame. Do zeleninovej zmesi pridáme bobkové listy, čierne korenie a mletú papriku.
Ďalej pridáme soľ, cukor a zalejeme octom.
Nakoniec pridáme cesnak, zamiešame a privedieme do varu.

Znížime na strednú teplotu a dusíme 40-45 minút.
Horúcu zmes pomocou lievika vložíme do sterilných pohárov.
Zalejeme šťavou a na pevno uzavrieme viečkom. Poháre položíme hore dnom na utierku.
Prekryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Šalát skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:




















