STUDENÉ cesto na záviny, rožky a koláče: Pečivo je úžasne jemné, dlho vláčne a pripravíte ho rýchlejšie, ako koláč!

Recept si môžete ozvláštniť plnkou podľa vlastných predstáv.
[mashshare]

Toto cesto som našla pred pár rokmi na internete a odvtedy robím len podľa tohoto receptu.

 

 

Studené cesto sa volá preto, že sa vkladá do studenej rúry,

Recept si môžete ozvláštniť plnkou podľa vlastných predstáv.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

500 g múka polohrubá

2,5 dcl mlieko vlažné

vajíčko

1,5 dcl olej

1 balíček (alebo čerstvé) droždie sušené

1 ČL prášok do pečiva

2 PL cukor kryštálový

0,5 ČL soľ

plnka voliteľné:

 

 

mak

orechy

strúhané jablká

tvaroh s hrozienkami

mak a višne

Postup:

Všetky suroviny na cesto si zamiesime.

 

 

Miesime ručne aspoň 10-15 min (cesto je o niečo mastnejšie, ako klasické kysnuté).

Kto použije čerstvé droždie, pripraví si najprv kvások, sušené len rozmiešame v múke.

Cesto nenchávame kysnúť, rovno plníme záviny (alebo buchty, rožky).

Z uvedenej dávky vyjdu 2 záviny.

 

 

Naplnené koláče necháme asi hodinu prikryté na plechu kysnúť.

Dáme ich do STUDENEJ rúry, zapneme ju na 180 stupňov.

Pečieme do zlatohneda.

Horúce záviny potrieme olejom alebo roztopeným maslom (alebo pred pečením vajíčkom, ja to nezvyknem), dáme chladnúť na mriežku a prikryjeme tenkou utierkou,aby zvrchu zmäkli.

 

 

Vďaka oleju a tomu, že je popri droždiu použitý aj kypriaci prášok, sú záviny jemnučké, nadýchané a vydržia také dlho.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes