Prinášame vám tri perfektné nápady, ktorých základom je len mäta a obyčajný cukor
Mäta s cukrom
Táto pochúťka je vyrobená z čerstvej mäty a cukru a je skvelým spôsobom, ako sa osviežiť v horúcom dni.
Príprava mätových cukríkov je pomerne jednoduchá a zaberie len pár minút. Stačí vám len pár ingrediencií, ktoré má asi každý doma: čerstvá mäta, cukor, voda a citrónová šťava.
Ingrediencie:
1 hrnček mätovej vody (pripravte ju z 2 hŕstí čerstvej mäty piepornej a 1 hrnčeka vody)
1 hrnček cukru
1/4 hrnčeka vody
1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
1/2 čajovej lyžičky vínneho kameňa (voliteľné)
Postup:
Mätu dôkladne umyte a osušte. V hrnci zalejte mätu 1 hrnčekom vody a priveďte do varu. Varte 5 minút, potom odstavte z ohňa a nechajte 10 minút lúhovať. Mätový čaj preceďte cez sitko do misky.
V hrnci zmiešajte cukor, 1/4 hrnčeka vody a citrónovú šťavu.
Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 5 minút, kým sa cukor nerozpustí.
Znížte oheň a varte 10 minút, kým sirup nezhustne. Pridajte mätový čaj a vínny kameň (ak používate) a za stáleho miešania varte 5 minút.
Zmes nalejte do naolejovanej formy na cukríky alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Nechajte vychladnúť a stuhnúť aspoň 2 hodiny. Cukríky nakrájajte na požadovanú veľkosť a obalte ich v práškovom cukre.
Tipy:
Na prípravu mätovej vody môžete použiť aj sušenú mätu.
V tomto prípade použite 2-3 polievkové lyžice sušenej mäty na 1 hrnček vody.
Cukríky môžete ochutiť aj inými bylinkami, ako napríklad medovkou, bazalkou alebo rozmarínom.
Namiesto vínneho kameňa môžete použiť 1/4 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej.
Cukríky skladujte v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste.
Mätové sušienky
Dnes máme pre vás skvelý recept na osviežujúce mätové sušienky podľa inšpirácie z youtube.
Príprava je veľmi jednoduchá, zaberie asi 10 minút a potom už len 15 minút pečiete.
Potrebujeme:
20 g čerstvej mäty
100 g masla
100 g cukru
1 balíček prášku do pečiva
200 g hladkej múky
1 vajce
Postup:
Do misy si vložte umytú mätu, zasypte ju cukrom a rozmixujte tyčovým mixérom.
Pridajte vajce, zmäknuté maslo a znovu rozmixujte.
Primiešame múku s práškom do pečiva, vypracujeme kompaktné cesto a rukami z neho tvarujeme sušienky.
Sušienky poukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.
TIP: Sušienky môžete ozdobiť čokoládovou polevou.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod:
Vyskúšajte aj vynikajúci mätový džem
Potrebujeme:
1 liter vody
200 g mäty
1 citrón
2 PL cukru
1 vrecúško gelfix
zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)
Postup:
1. Ako prvé si pripravte lístky mäty. Umyte a vysušte vetvičky a potom nastrihajte listy.
2. Umyte citrón a nakrájajte na polovičné plátky alebo kocky. Dajte mätu a citrón do hrnca s vriacou vodou.
3. Občas premiešajte a varte spolu asi 20 minút. Potom vývar sceďte cez jemné sitko.
Odporúča sa precediť vývar 2-krát, aby bol úplne číry.
4. Nalejte scedený odvar späť do hrnca a pridajte cukor.
Varte ďalších 20 – 30 minút.
Čím dlhšie varíte, tým je džem hustejší.
5. Teraz pridajte želírovacie činidlo gelfix. Pridajte ho do hrnca pred dovarením, dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty.
6. Farba samotného džemu nie je príliš lákavá a preto môžete pridať zelené potravinárske farbivo.
Potom bude mať jasnú smaragdovú farbu.
Teraz ostáva už len naplniť džem do sterilizovaných zaváraninových pohárov a uložiť do špajze.
Džem je pripravený! Získali ste zdravú a chutnú dobrotu, ktorá vám môže okrem výbornej chuti poskytnúť aj úľavu pri zdravotných ťažkostiach.