MÄTU len natrhám, rozmixujem s cukrom a robím takto celý rok: Výsledok vás okamžite nadchne (RECEPT)!

Prinášame vám tri perfektné nápady, ktorých základom je len mäta a obyčajný cukor

 

 

Mäta s cukrom

Táto pochúťka je vyrobená z čerstvej mäty a cukru a je skvelým spôsobom, ako sa osviežiť v horúcom dni.

Príprava mätových cukríkov je pomerne jednoduchá a zaberie len pár minút. Stačí vám len pár ingrediencií, ktoré má asi každý doma: čerstvá mäta, cukor, voda a citrónová šťava.

Ingrediencie:

1 hrnček mätovej vody (pripravte ju z 2 hŕstí čerstvej mäty piepornej a 1 hrnčeka vody)

1 hrnček cukru

1/4 hrnčeka vody

1/4 hrnčeka citrónovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky vínneho kameňa (voliteľné)

Postup:

 

 

Mätu dôkladne umyte a osušte. V hrnci zalejte mätu 1 hrnčekom vody a priveďte do varu. Varte 5 minút, potom odstavte z ohňa a nechajte 10 minút lúhovať. Mätový čaj preceďte cez sitko do misky.

V hrnci zmiešajte cukor, 1/4 hrnčeka vody a citrónovú šťavu.

Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 5 minút, kým sa cukor nerozpustí.

Znížte oheň a varte 10 minút, kým sirup nezhustne. Pridajte mätový čaj a vínny kameň (ak používate) a za stáleho miešania varte 5 minút.

Zmes nalejte do naolejovanej formy na cukríky alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Nechajte vychladnúť a stuhnúť aspoň 2 hodiny. Cukríky nakrájajte na požadovanú veľkosť a obalte ich v práškovom cukre.

Tipy:

Na prípravu mätovej vody môžete použiť aj sušenú mätu.

V tomto prípade použite 2-3 polievkové lyžice sušenej mäty na 1 hrnček vody.

Cukríky môžete ochutiť aj inými bylinkami, ako napríklad medovkou, bazalkou alebo rozmarínom.

Namiesto vínneho kameňa môžete použiť 1/4 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej.

Cukríky skladujte v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste.

Mätové sušienky

Dnes máme pre vás skvelý recept na osviežujúce mätové sušienky podľa inšpirácie z youtube.

Príprava je veľmi jednoduchá, zaberie asi 10 minút a potom už len 15 minút pečiete. 

 

Potrebujeme:

20 g čerstvej mäty

100 g masla

100 g cukru

1 balíček prášku do pečiva

200 g hladkej múky

1 vajce

Postup:

Do misy si vložte umytú mätu, zasypte ju cukrom a rozmixujte tyčovým mixérom.

Pridajte vajce, zmäknuté maslo a znovu rozmixujte.

 

 

Primiešame múku s práškom do pečiva, vypracujeme kompaktné cesto a rukami z neho tvarujeme sušienky. 

 

 

Sušienky poukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút. 

TIP: Sušienky môžete ozdobiť čokoládovou polevou. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Video návod:

 

 

Vyskúšajte aj vynikajúci mätový džem

Potrebujeme:

1 liter vody

200 g mäty

1 citrón

2 PL cukru

1 vrecúško gelfix

zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)

Postup:

1. Ako prvé si pripravte lístky mäty. Umyte a vysušte vetvičky a potom nastrihajte listy.

2. Umyte citrón a nakrájajte na polovičné plátky alebo kocky. Dajte mätu a citrón do hrnca s vriacou vodou.

3. Občas premiešajte a varte spolu asi 20 minút. Potom vývar sceďte cez jemné sitko.

Odporúča sa precediť vývar 2-krát, aby bol úplne číry.

4. Nalejte scedený odvar späť do hrnca a pridajte cukor.

Varte ďalších 20 – 30 minút.

Čím dlhšie varíte, tým je džem hustejší.

5. Teraz pridajte želírovacie činidlo gelfix. Pridajte ho do hrnca pred dovarením, dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty.

6. Farba samotného džemu nie je príliš lákavá a preto môžete pridať zelené potravinárske farbivo.

Potom bude mať jasnú smaragdovú farbu.

Teraz ostáva už len naplniť džem do sterilizovaných zaváraninových pohárov a uložiť do špajze.

Džem je pripravený! Získali ste zdravú a chutnú dobrotu, ktorá vám môže okrem výbornej chuti poskytnúť aj úľavu pri zdravotných ťažkostiach.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes