Vegetu do vývaru už nekupujem: Robím si ju sama podľa tohoto receptu, nič iné sa mu nevyrovná!

Táto zmes sušenej zeleniny a byliniek je vhodná nielen do vývaru, ale aj do mnohých iných jedál.
[mashshare]

Univerzálne zeleninové dochucovadlo známe ako vegeta, ktoré často nájdeme na pultoch obchodov, nie je rešpektované všetkými kuchármi, a to z dobrého dôvodu.

 

 

Mnohé z komerčných zmesí obsahujú umelé prísady, ktoré znižujú kvalitu jedla.

Preto je najlepšou voľbou pripraviť si vlastné domáce korenie, ktoré je nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z portálu smakosze.

Domáca vegeta

Táto zmes sušenej zeleniny a byliniek je vhodná nielen do vývaru, ale aj do mnohých iných jedál.

 

 

Stačí len skombinovať tie najjednoduchšie ingrediencie v správnom pomere, a výsledok vás príjemne prekvapí.

Toto korenie je univerzálne a možno ho použiť aj na iné pokrmy, napríklad omáčky alebo cestoviny.

V takýchto prípadoch sa dá experimentovať pridaním sladkej papriky alebo čili.

 

 

Avšak, tieto prídavky nemusia byť vhodné pre každú polievku, preto je dôležité korenie prispôsobiť podľa vlastného vkusu a použitia.

Ako pripraviť domáce zeleninové korenie?

Pri mletí koreňovej zeleniny je ideálne použiť mixér, avšak je dôležité dbať na to, aby zelenina nebola rozmixovaná príliš.

 

 

Ingrediencie

350 g mrkvy

300 g cibule

200 g petržlenu

 

 

150 g zeleru

2 strúčiky cesnaku

1 veľký zväzok ligurčeka

1 zväzok petržlenu

1 zväzok kôpru

 

 

Voliteľné: 2 sladké papriky a 1 čili paprička

220 g kamennej nejodovanej soli

Postup 

Zeleninu a zväzky byliniek nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Po dávkach rozmixujeme na malé kúsky, pričom každú časť nakrájanej zeleniny preložíme do veľkej misy.

Do misy pridáme kamennú soľ a všetko spolu premiešame.

Korenie môžeme pripraviť v rôznych variantoch – napríklad v polovici pripravovaného korenia pridáme čili a nakrájanú papriku, aby sme získali ostrejšiu verziu.

 

 

Zmes naplníme do sterilizovaných pohárov a uložíme do chladničky.

Výhody domáceho korenia

Pripraviť si korenie doma má mnoho výhod.

 

 

Predovšetkým máte plnú kontrolu nad použitými ingredienciami, čo vám umožňuje vyhnúť sa umelým konzervantom a dochucovadlám.

Domáce korenie je navyše čerstvé a môžete ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti.

Použitie

 

 

Toto domáce zeleninové korenie je ideálne na ochutenie polievok, omáčok, mäsových jedál či cestovín.

Keď ho použijete, dodá vašim jedlám intenzívnu a prírodnú chuť, ktorú komerčné zmesi často nedokážu dosiahnuť.

Nezabudnite, že experimentovať s chuťami je to, čo robí varenie zábavné a kreatívne.

Pripravte si toto korenie a uvidíte, že vaše jedlá dostanú nový rozmer. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes