SOS ovocný koláč, ktorý vás zachráni vždy, keď to budete potrebovať.
Či už prišla nečakaná návšteva, alebo vás len tak odrazu prepadla chuť na sladké.
Tento koláčik ocenia malí aj veľkí, navyše, stačí vymeniť druh ovocia a vždy bude chutiť inak.
Presvedčte sa sami, aký je jednoduchý. Absolútne vhodný aj pre začínajúce gazdinky, pretože sa nevyžaduje absolútna presnosť pri miešaní surovín a aj tak sa podarí.
Potrebujeme:
Prísady zodpovedajú plechu o veľkosti 20 x 30 cm
5 vajec (veľkosť L)
1 šálka cukru
1 šálka oleja
2,5 šálky polohrubej múky (220 ml šálka)
2 ČL prášku do pečiva
vanilková esencia (voliteľné)
1 kg ovocia:
Jablká
Hrušky
Nektarinky
Broskyne
Mix ovocia
Poznámka:
Do receptu môžete zvoliť aj kompótované ovocie, v takom prípade ale uberte cukor.
Na posypanie (voliteľné):
Práškový cukor
Škorica
Strúhaný kokos
Postup:
Vajcia by mali mať izbovú teplotu, takže je vhodné ich vybrať z chladničky aspoň hodinu vopred. Ideálna veľkosť vajec pre tento recept je L.
Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a pustíme sa do prípravy cesta.
Vajcia vymiešame s cukrom do peny.
Postupne, po častiach pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva.
Premiešame a pridáme olej. Takto pripravenú zmes miešame, až kým nevznikne jednotné cesto.
Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pripravíme si ovocie:
Je len na vás, aký druh ovocia zvolíte, ja odporúčam jablká, hrušky, nektáriny alebo broskyne. V tomto recepte sme použili jablká z vlastnej úrody.
Dôkladne ich umyjeme, ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
Ovocie položíme navrch a jemne ho ponoríme do cesta. Ovocie sa môže dodatočne posypať cukrom, alebo škoricou.
Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 35 – 40 minút.
Hotový koláč vyberieme, necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.
Poznámka:
v recepte je použitá kombinácia hladkej múky a zemiakového škorbu, my sme ju nahradili polohrubou múkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video: