Keď sa nám nechce ísť na chlieb, vždy robím tieto placky: Žiadne kvasnice a chutia fantasticky (RECEPT)!

Vynikajúci recept na ľahké a rýchle placky z kefíru, bez droždia.

Vynikajúca a hlavne rýchla náhrada chlebíka bez droždia, ktorú zvládnete pripraviť kedykoľvek, keď dostanete chuť na domáce pečivo, alebo vám bude doma chýbať čerstvý chlebík.

 

 

Recept podľa Еда на любой Вкус sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Vynikajúca alternatíva ku klasickému pečivu

Placky z kefíru sú ideálnym riešením na každodenné pohostenie. Sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj výborne chutia.

Vďaka kefíru získavajú cesto nádhernú kyprosť a jemnú chuť. Navyše, nemusíte čakať, kým cesto vykysne, ako je to pri klasickom droždiovom pečive.

Tieto placky sú skvelé na raňajky, olovrant alebo ako príloha k hlavným jedlám. Poďme si spoločne pripraviť túto rýchlu a chutnú pochúťku!

Potrebujeme (8 ks):

kefír – 500 g

jedlá sóda – 5 g

soľ – 4 g

múka hladká – 600 g

rastlinný olej – 15 ml.

trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie

Postup:

V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou.

 

 

Vypracujeme jednotné cesto, na pomÚčenej doske ho premiesime.

Potrieme ho olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.

Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.

Potom cesto rozdelíme na menšie časti.

 

 

Z ktorých vyformujeme placky.

Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka (ja som skúsila aj potrieť žĺtkom).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.

Placky som pred pečením potrela aj zvyšným žĺtkom, ktoré mi ostalo z pečenia štrúdle.

Ale nemusíte ich potierať vôbec, sú vynikajúce.

Ako vylepšiť jednoduché cesto na placky?

 

 

Základné cesto na placky z kefíru je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu. Avšak, existuje mnoho spôsobov, ako ho vylepšiť a dodať mu zaujímavú chuť.

Tu je niekoľko tipov:

Korenie: Pridajte do cesta obľúbené korenie, ako je rasca, koriander, čili alebo čierne korenie.

Bylinky: Čerstvé alebo sušené bylinky, ako je kôpor, petržlenová vňať alebo pažítka, dodajú plackám sviežu chuť.

Syr: Nastrúhaný syr (napr. eidam, mozzarella, alebo parmezán) pridaný do cesta vytvorí chutnú a syrovú náplň.

Zelenina: Strúhaná mrkva, cuketa alebo cibuľa dodajú plackám sviežosť a výživné látky.

Semienka: Ľanové semienka, chia semienka alebo sezamové semienka dodajú plackám zdravú dávku omega-3 mastných kyselín a vlákniny.

Plnky: Po upečení môžete placky naplniť rôznymi náplňami, napríklad taveným syrom, šunkou, zeleninou alebo domácou nátierkou.

Experimentujte a nájdite si svoju obľúbenú kombináciu prísad!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes