Pridajte to zemiakových placiek, aby NEPILI tuk: 1 lyžička bohato stačí!

S problémom prebytočného tuku v zemiakových plackách sa dá vysporiadať veľmi jednoducho. 

Toto sú tradičné spôsoby, ako schudnúť pomocou zemiakových placiek. 

 

 

Robíme všetko pre to, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. 

Zopár cenných rád, ako sa zbaviť prebytočného tuku v zemiakových plackách podľa portálu smakosze. 

Ukázalo sa, že s úpravou typického receptu môžeme urobiť ešte viac. 

Sú zemiakové placky príliš mastné? 

 

 

S problémom prebytočného tuku v zemiakových plackách sa dá vysporiadať viacerými spôsobmi. 

Najlepšie je ich použiť všetky spolu. 

 Zabezpečíme, aby placky neboli prebytočne mastné v každej fáze ich prípravy. 

 

 

Začneme už pri kúpe zemiakov. 

Vyberáme múčne odrody s nižším obsahom vody. 

Zemiaková zmes tak bude kompaktnejšia a olej z panvice tak ľahko neprenikne do cesta. 

 

 

Zmes na zemiakové placky 

Po nastrúhaní zemiakov na placky, bez ohľadu na to, akú múčnu odrodu použijeme, zemiaky dôkladne vytlačíme, aby sme odstránili prebytočnú tekutinu. 

 Tu však prichádza na rad netradičná modifikácia. 

 

 

Do zmesi na placky pridáme lyžičku alkoholu alebo octu. 

Nielen na túto pochúťku funguje táto metóda dobre známa ľuďom, ktorí vyprážajú domáce šišky. 

Zemiaková hmota vďaka obsahu alkoholu a či kyseliny octovej “odpudzuje” tuk, v ktorom vysmážame. 

 

 

Menej sa dostane dovnútra a viac sa ho zbavíme pred servírovaním občerstvenia. 

Preto nezabudnite placky vždy vyberať z panvice na tanier vystlaný papierovou utierkou.

Až potom placky vyberieme pred servírovaním na stôl. 

 

 

Prečo placky pijú tuk? 

Existuje ešte jeden povinný kontrolný krok pri vyprážaní placiek. 

Jedná sa o správnu teplotu oleja. 

 

 

Placky vkladajte len do dobre rozohriateho oleja. 

Vďaka tomu na vrchu okamžite sadnú a olej neprenikne dovnútra. 

 Ak chcete skontrolovať, či je olej pripravený na vyprážanie, vložte do panvice napríklad kúsok zemiaka. 

 

 

Až keď začne prskať, teplota v panvici je správna. 

Na vyprážanie používajte len oleje vhodné na vyprážanie – repkový, bravčovú masť alebo prepustené maslo. 

 Ľahšie tak dosiahnete vyššiu teplotu a placky sa nepripália. 

 

 

Čo robiť, aby zemiakové placky nestmavli?

Zemiaky hneď po ošúpaní zalejte studenou vodou a na pár minút odstavte.

Potom ich osušte a nastrúhajte alebo rozmixujeme v mixéri.

Do cesta sa oplatí pridať aj trochu kyslej smotany.

 

 

Placky vďaka nej nestmavnú, vo vnútri budú jemnejšie a zvonku chrumkavé.

Na 1 kg zemiakov pridajte do cesta 2 lyžice smotany a poriadne premiešajte.

Nezabudnite tiež pridať do hmoty lyžičku octu alebo čistého alkoholu.

Na takto pripravených zemiakových plackách si určite pochutí každý.

Veľa šťastia a dobrú chuť! 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes