Je to už dobrých 40 rokov, čo mi moja dobrá kamarátka Danka dala tento recet.
Pochádza zo zápisníka svojej mamičky, výbornej kuchárky, ktorá už za socializmu bola vychýrená práve touto klasikou – mäsovými guľkami v omáčke.
Tento recept nestarne a aj po toľkých rokoch je v mojej rodine nesmierne obľúbený.
Varíme ho pravidelne, vždy podľa tohoto starého receptu.
Najviac nám chutia s knedľou, alebo zemiakovou kašou – ale výborné sú aj samé o sebe, napríklad aj s čerstvým chlebíkom.
Táto omáčka je robená viac nasladko, ak chcete inú chuť uberte klinčeky a cukor.
Potrebujeme:
Guľky:
500 g mletého mäsa
500 g ryže
3 vajcia
2 PL hladkej múky
2 ČL soli
mleté čierne korenie
½ ČL majoránu
Omáčka:
1 cibuľu
5 klinčekov
soľ
300 g paradajkového pretlaku
cukor
100 ml mlieka
Postup:
Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky.
Ja používam mleté mäso 50:50 hovädzie a bravčové pliecko, ale je to na vás.
Dôkladne zmiešame.
Vypracujeme kompaktnú zmes.
Zo zmesi tvarujeme guľky.
Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali.
Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky.
Pridáme aj klinčeky i trochu soli a necháme variť.
Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak.
Opatrne povkladáme vytvarované guľky.
Varíme približne 20 až 25 minút.
Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli.
Keď sú hotové, guľky povyberáme.
Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv.
Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku.
Necháme zovrieť a precedíme.
Podávame so zemiakovovou kašou, alebo s domácou knedľou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)