Ešte stále obaľujete SYR v hladkej múke? Skúste TOTO vylepšenie a už ho nebudete robiť inak!

Trik, s ktorým chutí božsky a zaručene nevytečie!

Zásadné je použiť správny druh múky, vajcia nesoliť a syr obaľovať jemne.

Vyprážaný syr patrí medzi naše obľúbené špeciality. Lenže niekedy sú s ním ťažkosti.

Vyteká na panvicu alebo sa rýchlo pripaľuje. Obom je možné ľahko zabrániť.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pripravte si doma majstrovský vyprážaný syr podľa jednoduchých rád z portálu toprecepty.

Vyprážaný syr v histórii

Formu vyprážaného syra by sme mohli nájsť už v stredovekých receptároch, objavoval sa napríklad v talianskej kuchyni.

Na konci 19. storočia sa syr začal obaľovať v trojobale a podával sa v chudobnejších viedenských rodinách ako náhrada mäsového rezňa.

 

 

Pri príprave vyprážaného syra často vzniká jeden zásadný problém, a to ten, že syr vyteká už pri vyprážaní.

Vy si samozrejme prajete, aby tento proces nastal až na tanieri. Máme pre vás triky, ako tomu zabrániť.

Dobre vyberte syr

Výber syra je veľmi podstatný. Záleží na jeho druhu a obsahu tuku.

Väčšinou sa vysmáža eidam, ale výnimkou nie je ani gouda, ementál, prípadne čedar.

 

 

Dôležité je, aby mal syr obsah tuku minimálne 30%.

Po rozkrojení bude vyprážaný syr tiecť. Napríklad taký Hermelín vyteká tiež, ale o trochu viac, s čím treba počítať.

Obľúbená je aj obaľovaná Niva alebo „syrečky“. Niekto nedá dopustiť na kombináciu dvoch plátkov syra preloženými plátkom šunky.

 

 

Tretím dôležitým bodom je hrúbka syra na obaľovanie. Odkrojiť by sme mali 1 cm plátok.

Nechceme totiž, aby sa rýchlo pripálil ( v prípade, že by bol veľmi tenký) a ani aby sa zle smažil (ak by bol veľmi hrubý).

 

 

Obaľte syr s využitím troch trikov

Obyčajne sa syr obalí v hladkej múke, vajciach a strúhanke.

Lenže skúsené kuchárky upozorňujú na to, že lepšia je polohrubá múka, ktorá bude na syre lepšie držať.

 

 

Vajcia nesoľte, pretože syr je slaný dosť, rovnako ako strúhanka. Dôvodom je tiež to, že osolené vajcia často rednú a potom sa zle spoja s múkou a strúhankou.

Pokiaľ sa vám pri obaľovaní tvoria žmolky, bez milosti ich dajte bokom, pretože by na syre nevyzerali pekne.

Proces obaľovania nemá byť násilný.

 

 

Ingrediencie k syru nepritláčajte veľkou silou, aby obal nepraskal. Keď syr obalíte, ideálne to vykonajte ešte raz.

Dve vrstvy zaistia, aby syr nevytekal.

Vyprážaný syr nechajte odležať

Mraznička a vyprážanie vyzerá trochu ako zvláštna kombinácia. Podľa niektorých je nevyhnutná. Keď chcete, aby sa syr roztiekol na tanieri namiesto panvice, dajte ho vopred do mrazničky.

Otázkou je iba to, kedy tento krok vykonať. Tu sa názory rôznia. Niekto radí pred obaľovaním, iní zase až po ňom.

 

 

Šéfkuchári majú jasno a obalený syr odporúčajú nechať pred vyprážaním na linke pri izbovej teplote asi 10 minút odpočinúť.

Vrstvy lepšie priľnú, budú pevnejšie a je väčšia pravdepodobnosť, že syr nevytečie.

 

 

Strážte si spôsob vyprážania syra

Syr treba vysmážať vo vysokej vrstve tuku. A čo by tým tukom malo byť? Vhodné sú tuky s neutrálnou chuťou a vysokým dymovým bodom.

V tejto pomyselnej súťaži vyhráva repkový olej. Využite fritézu s čerstvým olejom alebo zvoľte malý, ale vyšší kastról.

 

 

Syr musí „plávať“ a nesmie nasiaknuť mastnotou. Syr vložte do dobre rozohriateho oleja (po vhodení kúska strúhanky začne peniť).

Ako dlho vyprážať obaľovaný syr?

Väčšinou stačí minúta (max. 90 sekúnd) z každej strany. Obráťte ho len raz.

Vysmažený syr opatrne vyberte a položte ho na papierovú utierku, ktorá pojme prebytočný tuk.

 

 

Potom už nezostáva nič iné, len jeden z variantov príloh, či už bude zemiakový alebo šalátový, prípadne pridať tatársku omáčku, ideálne domácu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes