Vedzte, že tento koláč je ešte chutnejší, ako tie s tvarohovou, alebo smotanovou náplňou.
Pudingový sneh je absolútne dokonalý.
Potrebujeme:
cesto (na plech 33 cm x 23 cm):
4 poháre hl. múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 pohár práškového cukru
cca 250 g masla (ja dávam 1 a 1/2 kocky veľkého masla – uvidíte podľa konzistencie cesta)
6 veľkých žĺtkov
2 lyžice hustej kyslej smotany
náplň:
8-10 ks. kyslých jabĺk, nakrájaných natenko
1/4 pohára vody
1 pohár cukru (prípadne menej)
2 čajové lyžičky škorice
2 lyžice zemiakového škrobu
3 lyžice citrónovej šťavy
Pena:
6 bielkov
1/2 šálky cukru
1 pudingový prášok zlatý klas
Ďalej:
3 lyžice strúhanky
práškový cukor na posypanie
Postup:
Cesto:
Zmiešajte múku, práškový cukor a prášok do pečiva vo veľkej mise.
Maslo nakrájame na malé kúsky, pridáme do múky a miešame, kým sa nerozpustí.
Pridáme vaječné žĺtky, kyslú smotanu a miesime tuhšie cesto (môžeme aj pomocou šľahača s metličkami na cesto).
Cesto rozdelíme na dve časti, 1/3 a 2/3.
Zbalíme do fólie.
Dáme vychladiť do chladničky (aspoň na niekoľko hodín) alebo do mrazničky (aspoň menšiu časť cesta je dobré dať do chladničky, neskôr sa bude dať lepšie strúhať).
Náplň:
Jablká dáme do hrnca, pridáme vodu a rozmiešame, prikryjeme asi na 15 minút, nemiešame.
Potom pridáme škoricu a cukor, mierne premiešame.
Zmiešajte do zmesi škrob, citrónovou šťavou a 2 minúty varte.
Hmota by nemala byť veľmi hustá – keď bude chladnúť, ešte zhustne.
Predhrejeme rúru na 180 ° C.
Forma sa potrie s maslom – 2/3 cesta navrstvíme na dno a v rúre pečieme 8 minút.
Odstránime z rúry a necháme trochu ochladnúť.
Pena:
Bielky ušľaháme do tuhej peny.
Na konci šľahania postupne pridáme cukor, nakoniec vmiešame aj pudingový prášok najnižšou rýchlosťou.
Vychladený plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme jablkovú zmes (tiež vychladnutú) a pudingovú penu.
Na vrch nastrúhame cesto z mrazničky.
Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov asi hodinu (cca – treba sledovať).
Hotový koláč poprášime cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)