Jablkový víchor: Neopísateľne chutný strúhaný koláč s jabĺčkami a pudingovou penou!

Tento koláč je jednoznačným kráľom jesenných dezertov.

Vedzte, že tento koláč je ešte chutnejší, ako tie s tvarohovou, alebo smotanovou náplňou.

 

 

Pudingový sneh je absolútne dokonalý.

Potrebujeme:

cesto (na plech 33 cm x 23 cm):

4 poháre hl. múky

1 lyžička prášku do pečiva

1 pohár práškového cukru

cca 250 g masla (ja dávam 1 a 1/2 kocky veľkého masla – uvidíte podľa konzistencie cesta)

6 veľkých žĺtkov

2 lyžice hustej kyslej smotany

náplň:

8-10 ks. kyslých jabĺk, nakrájaných natenko

1/4 pohára vody

1 pohár cukru (prípadne menej)

2 čajové lyžičky škorice

2 lyžice zemiakového škrobu

3 lyžice citrónovej šťavy

Pena:

6 bielkov

1/2 šálky cukru

1 pudingový prášok zlatý klas

Ďalej:

3 lyžice strúhanky

práškový cukor na posypanie

Postup:

 

 

Cesto:

Zmiešajte múku, práškový cukor a prášok do pečiva vo veľkej mise.

Maslo nakrájame na malé kúsky, pridáme do múky a miešame, kým sa nerozpustí.

Pridáme vaječné žĺtky, kyslú smotanu a miesime tuhšie cesto (môžeme aj pomocou šľahača s metličkami na cesto).

Cesto rozdelíme na dve časti, 1/3 a 2/3.

 

 

Zbalíme do fólie.

Dáme vychladiť do chladničky (aspoň na niekoľko hodín) alebo do mrazničky (aspoň menšiu časť cesta je dobré dať do chladničky, neskôr sa bude dať lepšie strúhať).

Náplň:

Jablká dáme do hrnca, pridáme vodu a rozmiešame, prikryjeme asi na 15 minút, nemiešame.

Potom pridáme škoricu a cukor, mierne premiešame.

 

 

Zmiešajte do zmesi škrob, citrónovou šťavou a 2 minúty varte.

Hmota by nemala byť veľmi hustá – keď bude chladnúť, ešte zhustne.

Predhrejeme rúru na 180 ° C.

Forma sa potrie s maslom – 2/3 cesta navrstvíme na dno a v rúre pečieme 8 minút.

Odstránime z rúry a necháme trochu ochladnúť.

Pena:

 

 

Bielky ušľaháme do tuhej peny.

Na konci šľahania postupne pridáme cukor, nakoniec vmiešame aj pudingový prášok najnižšou rýchlosťou.

Vychladený plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme jablkovú zmes (tiež vychladnutú) a pudingovú penu.

 

 

Na vrch nastrúhame cesto z mrazničky.

Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov asi hodinu (cca – treba sledovať).

Hotový koláč poprášime cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes