Vynikajúci a rýchly medový koláč s krémom, ktorým ohúrite každú návštevu.
Staňte sa kráľom každej oslavy a rodinného stretnutia vďaka nášmu nenáročnému receptu na jemnú krémovú delikatesu.
Exkluzívny recept na medovú delikatesu z youtube kanála Sprint Cooking.
Potrebujeme:
4 vajcia
3/4 šálky kryštálového cukru (150 g)
1,5 šálky hladkej múky (240 g)
1/2 šálky medu (170 g)
3/4 balenia masla (150 g)
1,5 ČL sódy bikarbóny (6 g)
700 ml 30% smotany na šľahanie
250 g mascarpone
2-3 PL arašidového masla (80-100 g)
štipku soli
Postup:
Do hrnca pridáme maslo, med a zahrejeme na strednom ohni.
Ingrediencie miešame metličkou, kým sa maslo nerozpustí.
Zmes privedieme do varu a pridáme sódu bikarbónu.
Premiešame a stále zahrievame, keď zmes začne peniť, znížime výkon sporáka.
Zmes počas miešania varíme dozlatista ešte 1-2 minúty.
Medovú zmes prelejeme do nádoby a necháme vychladnúť.
Medzitým do samostatnej misky pridáme vajcia.
Pridáme štipku soli a mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania postupne pridáme cukor.
Vajcia šľaháme asi 10 minút, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
Potom počas šľahania na nízkych otáčkach tenkým prúdom pridávame vychladnutú medovú zmes.
Do vyšľahanej zmesi po častiach preosejeme múku a dôkladne premiešame, aby nám neostali hrudky.
Polovicu cesta nanesieme na plech (35 x 42 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme po celej ploche.
Cesto vložíme do rúry predhriatej na 175°C.
Pečieme 13-15 minút.
Upečené cesto necháme vychladnúť.
Zvyšok cesta nalejeme do formy polovičnej veľkosti použitého plechu (20 x 36 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme cca 13-15 minút pri teplote 175°C.
Cesto upečené na väčšom plechu rozdelíme na dve časti.
Pripravíme smotanový krém: do misky s mascarpone pridáme arašidové maslo a dobre vymiešame.
Do samostatnej nádoby pridáme smotanu, práškový cukor a vyšľaháme krém.
Do šľahačky po častiach pridáme arašidovú zmes a mixérom prešľaháme.
Hotový krém rozdelíme na tri časti.
Cesto položíme na papier na pečenie a potrieme krémom.
Prikryjeme druhým cestom a opäť potrieme krémom.
Nakoniec prekryjeme posledným plátom cesta a potrieme zvyšným krémom.
Vrch koláča môžeme ozdobiť nasekanými orechmi, nastrúhanou čokoládou alebo karamelom.
Koláč vložíme na noc do chladničky a po vybratí môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: