Receptov na jablkové koláče je neúrekom, ale určite každý z vás občas narazí na taký, ktorý ste doteraz nepoznali, alebo taký, ktorý v niečom prekoná ostatné.

Náš revolučný recept na tak trochu iný jablkový koláč rozhodne stojí za vyskúšanie – určite nebudete banovať.
Úžasný recept na lahodný domáci jablkový koláč z youtube kanála Magdy’s kitchen.
Čo potrebujeme na prípravu jablkovej mriežky?
Na cesto:
400 g hladkej múky

250 g masla alebo margarínu
100 g kryštálového cukru
4 žĺtky
1 PL kyslej smotany

1 ČL prášku do pečiva
Na jablkovú plnku:
5 jabĺk (cca 1 kg)
2 PL kryštálového cukru
20 g masla
1/2 ČL škorice
150 g broskyňového džemu (prípadne podľa chuti)
Na polevu:
2 bielky

250 g práškového cukru
Navyše:
50 g broskyňového džemu
Ako postupovať pri príprave jablkovej mriežky?
Do hlbokej misky nasypeme múku. Pridáme cukor a prášok do pečiva.
Ďalej pridáme smotanu a žĺtky.

Nakoniec pridáme zmäknuté maslo, nožom nasekáme a premiešame.
Ručne vymiesime jednotné hladké cesto.
Cesto vyformujeme do plochého tvaru, zabalíme do fólie a vložíme minimálne na 60 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme jablkovú plnku: jablká ošúpeme a na hrubo nastrúhame do misky.
Nastrúhané jablká vložíme do panvice a pridáme cukor.
Potom pridáme maslo a škoricu.

Panvicu preložíme na sporák a zmes varíme, kým jablká nepustia šťavu a neodparí sa.
Po uplynutí doby vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na dve časti.
Jednu polovicu vrátime do chladničky a druhú časť na hrubo na strúhame na plech (24 x 38 cm) vystlaný papierom na pečenie.

Potom cesto rukami zarovnáme, postláčame a valčekom rozvaľkáme (môžeme použiť aj pomúčený pohár).
Takto pripravené cesto potrieme džemom a rovnomerne nanesieme vychladnutú jablkovú plnku.
Druhú časť vychladnutého cesta položíme na pomúčený papier na pečenie.

Cesto rukami roztiahneme, prekryjeme ďalším papierom a vyvaľkáme do veľkosti rozmeru plechu.
Rozvaľkané cesto položíme na plnku a zarovnáme okraje.
Vrch poprepichujeme vidličkou.
Teraz pripravíme polevu: v samostatnej miske šľaháme bielky, kým nevznikne pena.
Pridáme práškový cukor a pokračujeme v šľahaní.
Takto pripravenú polevu nanesieme na vrch koláča.

Pomocou cukrárskeho vrecka nakoniec ozdobíme koláč džemom v tvare mriežky.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 40 minút (horný/spodný ohrev).
Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:




















