Jablkový koláč, aký ešte nepoznáte: Úžasný dezert s názvom „JABLKOVÁ MRIEŽKA“!

Ovocná maškrta, po ktorej si oblížete všetky prsty!

Receptov na jablkové koláče je neúrekom, ale určite každý z vás občas narazí na taký, ktorý ste doteraz nepoznali, alebo taký, ktorý v niečom prekoná ostatné.

 

 

Náš revolučný recept na tak trochu iný jablkový koláč rozhodne stojí za vyskúšanie – určite nebudete banovať.

Úžasný recept na lahodný domáci jablkový koláč z youtube kanála Magdy’s kitchen.

Čo potrebujeme na prípravu jablkovej mriežky?

Na cesto:

400 g hladkej múky

 

 

250 g masla alebo margarínu

100 g kryštálového cukru

4 žĺtky

1 PL kyslej smotany

 

 

1 ČL prášku do pečiva

Na jablkovú plnku:

5 jabĺk (cca 1 kg)

2 PL kryštálového cukru

20 g masla

1/2 ČL škorice

150 g broskyňového džemu (prípadne podľa chuti)

Na polevu:

2 bielky

 

 

250 g práškového cukru

Navyše:

50 g broskyňového džemu

Ako postupovať pri príprave jablkovej mriežky?

Do hlbokej misky nasypeme múku. Pridáme cukor a prášok do pečiva.

Ďalej pridáme smotanu a žĺtky.

 

 

Nakoniec pridáme zmäknuté maslo, nožom nasekáme a premiešame.

Ručne vymiesime jednotné hladké cesto.

Cesto vyformujeme do plochého tvaru, zabalíme do fólie a vložíme minimálne na 60 minút do chladničky.

 

 

Medzitým pripravíme jablkovú plnku: jablká ošúpeme a na hrubo nastrúhame do misky.

Nastrúhané jablká vložíme do panvice a pridáme cukor.

Potom pridáme maslo a škoricu.

 

 

Panvicu preložíme na sporák a zmes varíme, kým jablká nepustia šťavu a neodparí sa.

Po uplynutí doby vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na dve časti.

Jednu polovicu vrátime do chladničky a druhú časť na hrubo na strúhame na plech (24 x 38 cm) vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potom cesto rukami zarovnáme, postláčame a valčekom rozvaľkáme (môžeme použiť aj pomúčený pohár).

Takto pripravené cesto potrieme džemom a rovnomerne nanesieme vychladnutú jablkovú plnku.

Druhú časť vychladnutého cesta položíme na pomúčený papier na pečenie.

 

 

Cesto rukami roztiahneme, prekryjeme ďalším papierom a vyvaľkáme do veľkosti rozmeru plechu.

Rozvaľkané cesto položíme na plnku a zarovnáme okraje.

Vrch poprepichujeme vidličkou.

Teraz pripravíme polevu: v samostatnej miske šľaháme bielky, kým nevznikne pena.

Pridáme práškový cukor a pokračujeme v šľahaní.

Takto pripravenú polevu nanesieme na vrch koláča.

 

 

Pomocou cukrárskeho vrecka nakoniec ozdobíme koláč džemom v tvare mriežky.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

Pečieme 40 minút (horný/spodný ohrev).

Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes