Dávate UVARENÉ vajcia do chladničky? Tento DETAIL je pre vaše zdravie rozhodujúci!

Toto je počet dní, počas ktorých môžete bezpečne uchovávať vajíčko uvarené natvrdo v chladničke.

Ponúkame vám pár rád ako spracovať a nakladať s vajíčkami uvarenými na tvrdo, aby ste predišli zbytočným nepríjemnostiam.

Väčšina z nás obľubuje vajcia na tvrdo, ako aj pokrmy z nich pripravené, preto je dobré vedieť, ako ich správne skladovať.

 

 

Ako skladovať vajíčka uvarené natvrdo?

Užitočné rady na uchovanie a konzumáciu vajíčok na tvrdo z portálu lavanguardia.

Keď sa vajíčka pripravujú, sú takí, ktorí si myslia, že ich varenie je dobrým riešením na predĺženie trvanlivosti do takej miery, že ich (už uvarené) nechajú v chladničke a zjedia o viac ako týždeň neskôr s vedomím, že si nespôsobia žiadne škody.

Pravdou ale je, že aj keď sú veľmi dobre uvarené, ich konzumácia za takýchto okolností nie je bez rizík.

 

 

Ak chcete určiť, ako dlho môžu vajcia uvarené natvrdo zostať v chladničke, musíte vziať do úvahy niektoré faktory.

Dôležitý detail!

Majú ešte škrupinu alebo ste vajcia olúpali, aby ste ich pohodlne skonzumovali, keď príde čas?

Ak sa jedná o prvý prípad, môžu sa skladovať v chladničke aj týždeň bez toho, aby ste ich vôbec spotrebovali.

 

Škrupina ich chráni pred choroboplodnými zárodkami.

Keďže sú úplne uvarené (toto odporúčanie sa netýka nedostatočne tepelne upravených a na mäkko uvarených vajec) ťažšie sa pokazia.

Vajcia je vhodné po uvarení uchovávať v chladničke túto dobu

 

 

Ale ak sa jedná o druhý prípad, teda že ste odstránili škrupinu a vajcia ste uložili v nádobe do chladničky, aby ste ich rýchlo a ľahko zaradili do jedálnička vášho nabitého týždňa, nevydržia toľko dní.

V skutočnosti, ak to chcete urobiť správne, vajcia je najlepšie skonzumovať v ten istý deň, keď ste ich olúpali.

Keď sa tento problém vyrieši, existujú ďalšie chyby týkajúce sa varenia, konzervovania a konzumácie vajec na tvrdo, ktoré sa oplatí poznať.

 

 

Je potrebné vedieť, že rovnako ako ostatné produkty by nemali zostať pri izbovej teplote dlhšie, ako je potrebné.

Keď teda vajíčka uvaríte, mali by ste ich skladovať v chladničke maximálne dve hodiny, ako už bolo povedané, lepšie so škrupinou.

Z chladničky ich vyberte až vtedy, keď sa ich chystáte skonzumovať, nerobte to vopred.

 

 

Ak chcete vajcia skonzumovať horúce, vyberte ich z chladničky a zohrejte aj so škrupinou v hrnci s horúcou vodou.

Potom ich ošúpte a naservírujte na tanier k okamžitej konzumácii.

Nezohrievajte ich v mikrovlnnej rúre, pretože vo vnútri škrupiny sa môže vytvoriť nahromadená para a spôsobiť prasknutie vajíčka.

 

 

Zohrievajte ich len toľko, koľko potrebujete, pretože nie je vhodné dávať zvyšné späť do chladničky.

A čo treba urobiť, ak si ich chcete dať do šalátu, aby ste si ho užili na pikniku?

Na začiatok možno šalát nie je najlepšou voľbou na konzumáciu vonku, najmä ak je horúco a budete ho nosiť v batohu.

 

 

Vysoké teploty uľahčujú množenie mikroorganizmov, a to ešte vo väčšej miere, ak sa jedná o vaječné produkty, ktoré môžu spôsobiť salmonelu.

Najbezpečnejšie je preto uložiť šalát (najlepšie bez majonézy) a neošúpané vajce zvlášť.

Keď ste pripravení skonzumovať jedlo, olúpte vajcia a pridajte ich do jedla.

 

 

A pamätajte, že lepšie je vajcia prepravovať v prenosnej chladničke, ako aj šalát, aby ste predišli prerušeniu chladiaceho reťazca.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.