Výborné ako príloha, ale aj ako perfektná a zdravá večera. Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech! :-D
Nielen chutná, ale aj veľmi zdravá bomba
Pečená červená repa s cesnakom je nielen chutná kombinácia, ale aj skutočná výživová bomba. Táto dvojica prináša množstvo zdravotných benefitov:
Červená repa
Červená repa obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení.
Tiež obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. To môže znížiť krvný tlak a riziko srdcových ochorení.
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov zlepšuje vytrvalosť a podporuje regeneráciu svalov. Vláknina v červenej repe podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.
Cesnak
Cesnak má silné antibakteriálne a antivírusové účinky, čo pomáha posilniť imunitný systém. Podobne ako červená repa, aj cesnak obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú rozširovať cievy a znižovať krvný tlak.
Cesnak má tiež silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti a zápalov v tele.
Pravidelná konzumácia cesnaku môže znížiť riziko aterosklerózy a srdcových ochorení.
Kombinácia červenej repy a cesnaku
Spojenie týchto dvoch ingrediencií prináša synergický účinok, čo znamená, že ich benefity sa navzájom dopĺňajú a zosilňujú. Spolu dokážu:
Znížiť riziko srdcových ochorení: Vďaka svojmu vplyvu na krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Zlepšiť imunitu: Obidve potraviny sú bohaté na antioxidanty a majú silné protizápalové účinky.
Znížiť riziko niektorých druhov rakoviny: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov.
Zlepšiť celkovú pohodu: Pravidelná konzumácia tejto kombinácie môže prispieť k lepšiemu spánku, vyššej energii a lepšej nálade.
Na červenú repu s cesnakom podľa Jamieho Olivera potrebujeme:
½ kg malej červenej repy
1 väčšiu hlávku cesnaku
Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.
Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.
Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.
Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Žanetka H.