Pečená červená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera: Úplne najlepšie jedlo z tejto zeleniny, aké som kedy ochutnala!

Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech!

Výborné ako príloha, ale aj ako perfektná a zdravá večera. Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech! :-D

Nielen chutná, ale aj veľmi zdravá bomba

 

 

Pečená červená repa s cesnakom je nielen chutná kombinácia, ale aj skutočná výživová bomba. Táto dvojica prináša množstvo zdravotných benefitov:

Červená repa

Červená repa obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení.

Tiež obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. To môže znížiť krvný tlak a riziko srdcových ochorení.

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov zlepšuje vytrvalosť a podporuje regeneráciu svalov.  Vláknina v červenej repe podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.

Cesnak

 

 

Cesnak má silné antibakteriálne a antivírusové účinky, čo pomáha posilniť imunitný systém. Podobne ako červená repa, aj cesnak obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú rozširovať cievy a znižovať krvný tlak.

Cesnak má tiež silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti a zápalov v tele.

Pravidelná konzumácia cesnaku môže znížiť riziko aterosklerózy a srdcových ochorení.

Kombinácia červenej repy a cesnaku

Spojenie týchto dvoch ingrediencií prináša synergický účinok, čo znamená, že ich benefity sa navzájom dopĺňajú a zosilňujú. Spolu dokážu:

Znížiť riziko srdcových ochorení: Vďaka svojmu vplyvu na krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Zlepšiť imunitu: Obidve potraviny sú bohaté na antioxidanty a majú silné protizápalové účinky.

Znížiť riziko niektorých druhov rakoviny: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov.

Zlepšiť celkovú pohodu: Pravidelná konzumácia tejto kombinácie môže prispieť k lepšiemu spánku, vyššej energii a lepšej nálade.

Na červenú repu s cesnakom podľa Jamieho Olivera potrebujeme:

 

 

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.

Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.

 

 

Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.

Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Žanetka H.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes