Vývar je nesporným kráľom slovenských polievok a nedeľný obed by sme si bez tejto klasiky predstavili asi len ťažko.
Táto chutná a zdravá polievka však môže ľahko stratiť svoju hodnotu. A to len kvôli pridávaniu určitej zeleniny počas varenia.
Vďaka nej sa totižto vývar môže zmeniť na nezdravé a dokonca toxické jedlo.
Vývar pripravený z najlepších prísad
Vývar milujeme pre jeho chuť, ale aj pre jeho nutričné hodnoty.
Počas choroby príjemne zahrieva a dodáva silu, pri slávnostnom stole naladí chuťové poháriky na hlavný chod a niekedy dokonca aj sám zastúpi hlavné jedlo či večeru .
V časoch nadchádzajúcich jesenných viróz umožňuje dostať sa späť do formy a zaisťuje telu primerané nutričné hodnoty.
Táto obľúbená polievka varená z rôznych druhov mäsa a zeleniny je plná jedinečnej chuti.
Žiaľ, ukazuje sa, že sa môže stať aj nezdravým, či dokonca toxickým pre naše telo.
To sa stane, keď pridáme určitú zeleninu Spôsob jej úpravy, ktorý sa stal novým trendom škodí a neprináša do našej stravy nič dobré.
Preto je lepšie sa tejto zelenine vyhnúť.
Nový trend s nebezpečeným následkom
Každý má svj vlastný recept a postup pre varenie perfektného vývaru.
Mnohí sa však radi inšpirujú novými tredami a tipmi šéfkuchárov a skúšajú nové spôsoby, ako tradičné recepty obohatiť o výnimočné chutne. Jedným z týchto trendov je aj pridávanie cibule do vývaru.
Nie však v surovom, ale opečenom/opálenom stave. Tento zlepšovák má skutočne vplyv na výslednú chuť vývaru – je výraznejší, voňavejší a na prvé ochutnanie „bohatší“.
Problémom však je samostný postup prípravy opečenej cibule a tiež látku, ktorá pri tomto postupne vzniká.
Odporúčanie je nasledovné: cibuľu ošúpeme tak, aby zostala posledná hnedá šupka.
Následne ju priečne prekrojíme a rezné plochy nasucho bez tuku opečieme dotmava. Prípadne sa odporúča cibuľu ošúpať a nad horákom opiecť dotmava.
Hoci má pridanie tejto zeleniny neodšpriepiteľný pozitívny vplyv na chuť a farbu vývaru, jeho pridaním dávate do hrnca ešte niečo – nebezpečenú zlúčeninu akrylamid.
Tá vzniká práve v spálených alebo veľmi tmavo opečených častiach cibule.
Aké riziká predtavuje táto látka pre zdravie?
Nežiadúce účinky akrylamidu na ľudský organizmus zahŕňajú:
Karcinogenita: Jedným z najväčších obáv spojených s akrylamidom je jeho potenciál spôsobovať rakovinu. Štúdie preukázali súvislosť medzi expozíciou akrylamidu a zvýšeným rizikom vzniku nádorov.
Neurotoxicita: Akrylamid môže poškodiť nervový systém.
Genotoxicita: Štúdie naznačujú, že akrylamid môže poškodiť genetický materiál buniek.
Reprodukčná toxicita: Akrylamid má negatívny vplyv na reprodukčné zdravie.
Ako pripraviť dokonalý vývar bez nezdravej prísady?
Benefitov, ktoré predstavuje opečená cibuľa vo vývare sa vôbec nemusíte vzdať.
Stačí, ak cibuľu po prudkom opečení očistíte o najtmavšie, prípadne priamo opálené časti a až takto ju prídate do vývaru.
Vývar bude výraznejšiu a bohatšiu chuť, krásnu farbu a nemusíte sa obávať škodivých vplyvov na zdravie.
Druhou alternatívou, ktorú odporúčali už naše staré mamy, je pridať do vývaru surovú cibuľu spolu so šupkou, aby si zachoval lákavú farbu.
Veríme, že aj vy máte svoj obľúbený recept na vývar a budeme radi, keď sa oň s nami podelíte v komentároch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)