Príprava domáceho slivkového lekvára je skvelým spôsobom, ako uchovať chuť sezónnych sliviek po celý rok.
Tento tradičný recept prináša jednoduchý postup, vďaka ktorému si môžete vychutnať sladkú chuť tohto ovocia bez zbytočných konzervantov.
Domáci slivkový lekvár je ideálny na pečivo, aj do koláčov. Pri jeho príprave postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Moja kuchyňa Tanja.
Prečo sa oplatí si pripraviť si lekvár doma?
Domáci slivkový lekvár bez pridaných konzervantov a umelých farbív má niekoľko nesporných výhod oproti kupovanému:
Čerstvosť a prirodzená chuť: Slivky spracované hneď po zbere si zachovajú svoju plnú arómu a chuť. Neobsahujú žiadne pridané cukry ani iné umelé látky, ktoré by mohli zmeniť ich pôvodnú chuť.
Kvalitné suroviny: Vy sami si vyberáte slivky a ostatné ingrediencie, čím máte istotu, že váš lekvár bude vyrobený z kvalitných a čerstvých surovín. Kontrolované množstvo cukru: Množstvo cukru si môžete upraviť podľa vlastnej chuti, čím získate lekvár s nižším obsahom kalórií.
Žiadne konzervanty: Domáci lekvár neobsahuje žiadne umelé konzervanty, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vaše zdravie.
Vyššia nutričná hodnota: V domácich lekvároch sa zachová väčšie množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sa priemyselným spracovaním často strácajú.
Originálne príchute: Môžete experimentovať s rôznymi druhmi sliviek, pridávať korenie alebo iné ovocie, čím získate jedinečný a originálny lekvár.
Na domáci lekvár potrebujeme:
slivky
kryštálový cukor
Pravidlo: Použite 200 g kryštálového cukru na každý 1 kg sliviek.
Postup:
Zoberieme si slivky, dôkladne ich umyjeme a vykôstkujeme.
Vložíme ich do vhodnej nádoby a zasypeme cukrom.
Takto ich necháme stáť cez noc.
Slivky pustia šťavu a cukor sa rozpustí.
Na druhý deň všetko dôkladne premiešame, dáme do hrnca a položíme na sporák.
Zapneme na silný ohrev kým slivky nezačnú vrieť, potom ohrev znížime a varíme 60 minút.
Miešame, aby sa nám slivky nepripálili.
Po 60 minútach by mali byť slivky dostatočne rozvarené a teraz je čas na to, aby sme ich rozmixovali tyčovým mixérom.
Po rozmixovaní ich ešte 20 minút povaríme a odstavíme zo sporáka.
Zaváracie poháre si sterilizujte v rúre 30 minút pri 60 °C.
Hotový džem nalievajte ešte horúci do horúcich pohárov.
Poháre hneď uzavrieme čistými novými viečkami.
Potom ich otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Skladujte ich v pivnici alebo na inom tmavom a chladnom mieste.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!