Predstavte si dezert, ktorý spája smotanovú sladkosť vanilkového krému a kúzelné orechovú cesto.
Od nadýchaného orieškového základu až po zamatový šľahačkový krém je táto pochúťka splneným snom milovníkov dezertu.
Vynikajúci recept na delikátny koláč z youtube kanála Einfache Rezepte.
Potrebujeme:
Na cesto:
1 vajce
250 ml mlieka (1 šálka)
200 g kryštálového cukru (1 šálka)
100 ml rastlinného oleja (1/2 šálky)
200 g mletých lieskových orechov (2 šálky)
125 g univerzálnej múky (1 šálka)
2 ČL sódy bikarbóny
Na krém:
600 ml mlieka (2,5 šálky)
78 g vanilkového pudingu v prášku (1/3 šálky)
150 g kryštálového cukru (3/4 šálky)
200 g masla (1 šálka)
Ďalšie ingrediencie:
500 ml smotany na šľahanie (2 šálky)
Postup:
Do misky s pudingom nalejeme časť mlieka a metličkou vymiešame.
Zvyšok mlieka nalejeme do rajnice na sporáku a zohrejeme.
Potom do rajnice nasypeme cukor, miešame a privedieme do varu.
Nalejeme pudingovú zmes a miešame, kým puding nezhustne.
Puding prejeme do misky, prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Do nádoby od kuchynského robota pridáme vajce a nalejeme 250 ml mlieka.
Nasypeme cukor a mixérom vymiešame. Počas miešania nalievame olej.
Potom nasypeme pomleté orechy.
Znížime výkon a počas miešania postupne pridávame múku so sódou bikarbónou.
Cesto prelejeme do formy (34 x 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a zarovnáme.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Upečené cesto necháme poriadne vychladnúť.
Do hlbokej nádoby pridáme maslo. Mixérom intenzívne šľaháme, kým sa nevytvorí penovú textúra.
V samostatnej miske vyšľaháme vychladnutý puding.
Potom puding postupne počas šľahania pridávame do masla.
Cesto preložíme na plech a ohraničíme formou.
Na cesto rovnomerne rozotrieme krém.
Koláč necháme hodinu vychladnúť v chladničke.
Po vybratí z chladničky vyberieme koláč z formy a nakrájame. Vo vysokej nádobe vyšľaháme smotanu.
Pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme koláč.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: